Lehnjakotvorni izvir obiskovalca nagradi s slikovitostjo.

Pohod k lehnjakotvornemu izviru

Če imajo v Zgornjesavski dolini Zelence, potem se Jezerjani s svojim lehnjakotvornim izvirom z lahkoto kosajo s to tako pri domačinih kot tujcih priljubljeno naravno znamenitostjo.

Jezersko – Turistično-informacijski center (TIC) Jezersko je povabil na prvi pohod po razgledni sprehajalni poti do geološke posebnosti, lehnjakotvornega izvira v dolini Komatevre na Spodnjem Jezerskem ob kmetiji Spodnji Virnik.

Povabilo je pritegnilo kar lepo število pohodnikov, ki so se v soboto zgodaj dopoldne zbrali pred TIC Jezersko in se nato v družbi turistične vodnice Lucije Muri odpravili na slabo uro dolg pohod k lehnjakotvornem izviru. Gre za prav posebno naravno znamenitost in kraj na Spodnjem Jezerskem, kjer kamenina nastaja tako rekoč pred našimi očmi. Zaradi posebnih sedimentov je namreč za vodo značilna velika vsebnost kalcijevega karbonata, ki se izloča v obliki lehnjaka takoj na izviru, kjer nastaja več deset metrov dolgo in zelo slikovito, v bujno zelenje ujeto, pramenasto slapišče.

Do izvira je iz središča Jezerskega označena lahka pohodniška pot, ki poteka večinoma po gozdnih cestah. Malo se vzpenja, malo spušča, a če so otroci dovolj hodni, je primerna tudi za družine, ki obiščejo Jezersko in jih zanima spoznavanje kraja in njegove okolice. Čez izvir in slapišče je postavljen lesen podest z informacijsko tablo, ki obiskovalcem pojasnjuje, kaj je naravna lepota, ki si jo ogledujejo. Lahko bi jo primerjali s kranjskogorskimi Zelenci. Ne sicer po videzu, temveč po unikatnosti, izjemni »razglednici«, s katero nagradi obiskovalce.

Kot smo že omenili, je pot označena, vodi pa od središča Jezerskega mimo stare cerkve sv. Ožbolta, kjer je gorska panorama ob lepem vremenu resnično izjemna. Na Karničarjevi ekološki kmetiji, ki je v neposredni bližini cerkve, pa si lahko privoščite še nakup kakšnega domačega izdelka. Izvemo, da je to na Jezerskem edina tovrstna kmetija, kjer izdelke lahko tudi kupite. Če vas zanima notranjost cerkve, na kmetiji lahko dobite tudi ključ in pokukate vanjo.

Nadaljujete po poti do ekološke kmetije Spodnji Virnik in od tam dalje sledi še spust do lehnjakotvornega izvira, ki traja dobrih deset minut. Mi smo spoznali tudi družino Smrtnik s kmetije Spodnji Virnik, pokusili njihov odlični kravji in kozji sir, domačo salamo, sirni namaz, se okrepčali z metinim sokom, mama Irena pa nam je zaupala, da se trenutno ukvarjajo s tem, da bodo v prihodnje odprli sirarno. So ekološka kmetija, ukvarjajo se z različno pridelavo in predelavo. Če bi želeli pri njih kaj kupiti, pa se morate prej najaviti. Mimogrede nam je še zaupala, da so imeli kar bogat kokošnjak in tudi rac jim ni manjkalo, a očitno sta orel in lisica naredila svoje.

Na izhodišče pohoda smo se vrnili po isti poti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....