Soteska Vintgar je med najbolj priljubljenimi turističnimi in izletniškimi točkami v Sloveniji, zato je dostop do nje pogosto pometno zelo obremenjen. / Foto: Gorazd Kavčič

Avtobus prazen, na cesti pa gneča

Turistično društvo Gorje opozarja, da je cesta do soteske Vintgar kljub opozorilom in ponujenim možnostim uporabe javnega prevoza še vedno pogosto preobremenjena. Posebno problematična so velika vozila, predvsem avtodomi.

Želijo, da bi se obiskovalci pred prihodom v Vintgar seznanili z aktualnimi prometnimi razmerami in režimom obiskovanja soteske, ter spodbujajo prihod z javnim prevozom, s kolesom ali peš.

Podhom – »Količina in predvsem velikost pločevine, občasno pa tudi številnost obiskovalcev v specifičnih urah dneva, običajno med 10.30 in 13. uro, je težava, ki jo po najboljših močeh poskušamo obvladovati, vendar tu in tam prebije iz okvirov,« pravi Tomaž Bregant, strokovni vodja Turističnega društva Gorje, ki prosi za podporo pri ozaveščanju turistov.

V društvu tako želijo, da bi se potencialni obiskovalci pred prihodom v Vintgar seznanili z aktualnimi prometnimi razmerami in režimom obiskovanja soteske. Možnosti, pravijo, je dovolj: na spletni strani društva, družbenih medijih ali po telefonu.

Predvsem si želijo, da bi gostje do soteske v čim večji meri dostopali peš, s kolesom ali z javnim prevozom. »Z velikim trudom smo dosegli, da v sezoni na relaciji Jesenice–Dobrava–Vintgar–Bled–Jesenice vozi avtobus. Žal je povečini prazen, medtem ko se vozniki avtodomov prebijajo po cestah, ki tega dejansko niti ne omogočajo. Nekateri za seboj vozijo celo počitniške prikolice!«

Ob tem v Gorjah opozarjajo, da je promet na odseku lokalne ceste do Vintgarja za avtodome z znakom izrecno prepovedan. »Sami jih ne zavračamo, ker to ni naša pristojnost, se pa lahko zgodi, da jih redar oglobi zaradi storjenega prekrška,« pravi Bregant in dodaja, da bi lahko že v kratkem v veljavo stopila tudi uredba o omejitvi dopustnega dnevnega in najvišjega trenutnega števila obiskovalcev v soteski. Društvo je s tem namenom že pridobljeno odločbe Direkcije RS za infrastrukturo, na osnovi katere bo lahko lokalno cesto, ki vodi v smeri Vintgarja, na odcepu od državne ceste za krajša časovna obdobja zaprlo za motorni promet.

»Po najboljših močeh se trudimo za vzdržnost, ob tem pa bi radi, da gostje sotesko Vintgar doživeli v polnosti in z zadovoljstvom. Zato seveda računamo tudi na podporno okolje: medije, organizatorje ogledov, ponudnike nastanitvenih možnosti ... Ne nazadnje: tako rekoč še včeraj smo bili v epidemiji; ne pozabljamo, da nas prenasičenost in velika koncentracija oseb na istem kraju kaj hitro lahko privedeta v situacijo, v kakršni smo bili še nedolgo nazaj!«

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/28

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.