Pod Turni bo zapornica

Občina Jezersko sprejema odlok o ureditvi mirujočega prometa v občini. Najprej bo veljal za parkirišče Pod Turni, za katerega so že pridobili zemljišča in ga bodo začeli urejati.

Parkirnina bo veljala vsak dan v času izrazitega povečanja obiska, to je v terminu od 24. junija do 31. avgusta; od 1. do 23. junija in od 1. septembra do 15. oktobra pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Jezersko – Že pred petimi leti je Občina Jezersko s študijo mirujočega prometa začela aktivnosti na tem področju, zdaj pa ponuja v sprejem odlok, ki bo urejal način parkiranja. Najprej bodo odlok sprejeli za parkirišče Pod Turni, kjer je občina kupila zemljišče za parkirišče, zatem ga bodo dopolnili še za ostala območja. Trenutno pripravljajo idejno zasnovo za ureditev tega parkirišča. Tu bodo uredili parkirna mesta za osebna vozila, jih označili, na skrajnem jugovzhodnem delu postavili zapornico, namestili naj bi parkomate, razširili tamkajšnjo cesto za možnost dvosmernega prometa na lokaciji zapornice ter razširitev obstoječe lokalne ceste na obeh straneh zapornice za ustavljena vozila v smeri Ravenska Kočna–Planšarsko jezero in proti dolini Ravenske Kočne. Poskrbeti bo treba za odvajanje meteorne vode, napajanje z elektriko za potrebe opreme in še kaj.

Predlog odloka ureja ureditev mirujočega prometa na javnih parkirnih površinah, način določanja cene parkirnin, izdajanje parkirnih kartic, parkirišče Ravenska Kočna, inšpekcijski in redarski nadzor. Ker bo po odloku prepovedano parkirati na javnih površinah, bodo morali najti tudi parkirišča zanje in poskrbeti za tranzit avtobusnih potnikov do doline. Tudi počitniškim prikolicam in avtodomom tu ne bo dovoljeno parkirati. Odlok določa plačilo parkirnine, podrobnosti o ceni pa določi občinski svet. Parkirnina bo veljala vsak dan v času izrazitega povečanja obiska, to je v terminu 24. junija do 31. avgusta; od 1. do 23. junija in od 1. septembra do 15. oktobra pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Odlok določa tri vrste parkirnih kartic – za občane, za lastnike za dostop do nepremičnin in za oskrbovalce planinskih koč, mogoče pa bo pridobiti tudi službeno parkirno kartico, ki jo na podlagi vloge izda občinska uprava. Besedilo odloka bodo dali v pregled Medobčinskemu inšpektoratu Kranj, do drugega branja pričakujejo pripombe občinskih svetnikov, verjetno pa se bo vsebina prilagajala tudi po prvi sezoni izvajanja določb. Odlok določa tudi globe za morebitne kršitve.

Na predlog odloka o ureditvi mirujočega prometa so svetniki že zdaj nanizali nekaj pripomb. Kako se bo meril čas parkiranja, ali ne bi bilo smiselno pobirati parkirnine tudi pozimi (po odloku naj bi bilo parkiranje brezplačno), kako bodo do kmetije za zapornico dostopali njeni obiskovalci, kako bodo reševali situacije, ko bo parkirišče polno zasedeno in se bo pred zapornico nabrala vrsta čakajočih vozil? Ali ne bi poskrbeli tudi za nekakšen semafor zasedenosti parkirišča? Kako bodo sicer urejali parkiranje na območju Jezerskega, saj verjetno ne bo dovolj eno samo plačljivo parkirišče? Po strategiji urejanja mirujočega prometa je na Jezerskem predvidenih več parkirišč, je povedal župan Andrej Karničar. V središču vasi bi bilo parkiranje brezplačno, na območju pri Planšarskem jezeru in parkirišču Pod Turni naj bi veljala nižja parkirna tarifa, na visokogorskih parkiriščih višje v dolini Ravenske Kočne pa višja. Zapora Ravenske Kočne gre z roko v roki z ureditvijo zapornice Pod Turni. Za obiskovalce, ki bi si želeli še višje, pa bodo morali zagotoviti transfer z enega od parkirišč, je še dejal župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/5

nedelja

-1/-1

ponedeljek

-7/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !