Realnejša slika občinskih cest

Na Jezerskem so obravnavali odloka o kategorizaciji občinskih cest in urejanju mirujočega prometa, prisluhnili pa so tudi razlagi glede ustanovitve pokrajin.

Jezersko – Občinski svet na Jezerskem je v drugi obravnavi sprejel odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju občine. Z odlokom se bo komunalni prispevek povečal in približal tistim v primerljivih občinah. Z oprostitvami spodbujajo gospodarsko in kmetijsko dejavnost, priključevanje na javni vodovod in hkrati ne »kaznujejo« tistih, ki imajo obsežnejše gradbene parcele, je vsebino odloka povzel Andrej Tepina.

Sprejeli so tudi zaključni račun lanskega proračuna, obravnavali pa še dva pomembna odloka. Eden zadeva urejanje mirujočega prometa v dolini Ravenske Kočne, drugi pa na novo kategorizira občinske ceste. Slednji je bil že nujno potreben, saj je doslej veljal še stari izpred dvajsetih let, le v letu 2016 je bil deležen manjših posodobitev. Občina se je zadnja leta veliko ukvarjala z lastništvom zemljišč, po katerih potekajo ceste, s čimer je bilo veliko dela. Zdaj je nastal odlok, ki kategorizira ceste, ki so v javni uporabi in zanje velja javni interes, te je občina tudi dolžna vzdrževati. Gre za okoli osem kilometrov lokalnih cest in za še enkrat toliko javnih poti. Nekaj odsekov se izvzema iz kategorizacije, gre pa pretežno za voljo lastnikov, ki ne želijo, da se te ceste kategorizirajo, so pojasnili svetnikom o prejšnjem in novem stanju cest. Tako je zdaj kategoriziranih za 360 metrov cest manj, kot je bilo še v starem odloku. Do druge obravnave predlaganega odloka bodo še sprejemali pripombe in nato dokončno sprejeli kategorizacijo, ki bo odsev resničnega stanja cest v občini.

Tokrat je jezerski občinski svet, ki se je še vedno sestal na daljavo, gostil Alojza Kovšco, predsednika državnega sveta, ki je predstavil pokrajinsko zakonodajo. Do konca junija namreč želijo predlagatelji zbrati vtise občin o predlagani zakonodaji, ki naj bi bila do jeseni pripravljena za obravnavo. Kot je po seji občinskega sveta povedal župan Andrej Karničar, na Jezerskem do prihodnjih pokrajin nimajo zadržkov, meje gorenjske pokrajine so jasne, o vsem drugem pa so se na tokratnem srečanju lahko dodobra poučili in dobili širši vpogled.

Župan Karničar je tokrat svetnike seznanil, da občina ni bila uspešna na razpisu šolskega ministrstva za državno sofinanciranje vlaganj v šolo in vrtce. Projekt je vreden poldrugi milijon evrov, kandidirali so za polovico tega zneska, vendar se niso uvrstili med sofinancirane projekte. Tako bodo zdaj poskušali izkoristiti še kako razpisno priložnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

megla
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-8/9

ponedeljek

-4/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O soji in drugih zrnatih stročnicah

PREDAVANJA / Begunje, 19. januar 2022

Pljučnica in cepljenje proti njej ter meritve

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:55, 15. januar

Ja nč, grem po kilo banan, mogoč bom mel srečo...

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:46, 15. januar

Alo komunjara stara, kdaj lahko pričakujemo par- nepar?

Cepljenje ostaja ukrep številka ena / 07:42, 15. januar

Trgovke so svojevrsten fenomen, od začetka " epidemije" delajo z necepljenimi in cepljenimi strankami..
Precepljen UKC s PCT pa v karanteni in izolaciji..

Mestni svet si je premislil / 22:33, 14. januar

Igralnica je slaba šola za življenje, sploh pa za mlade.

Mestni svet si je premislil / 20:34, 14. januar

Denar ne smrdi. V občinsko blagajno bo pa le nekaj kapnilo.

Cene ponekod višje kot v prestolnici / 09:42, 14. januar

V Kr. Gori nas je domačinov še za vzorec, priseljevanje je množično, seveda večinoma iz "glavnega mesta" oz. po borovšk, iz morosta ali žaba...

Frančiška Česen dopolnila sto let / 09:02, 14. januar

Zelo dobr zgleda. Takih je pa malo. Čestitam!