Na razstavi v čitalnici blejske knjižnice so predstavili življenje in delo sester Karle Bulovec Mrak in Štefke Bulovec. / Foto: arhiv knjižnice

Nič več »pozabljeni« Blejki

Na razstavi v čitalnici blejske knjižnice, ki bo na ogled do konca septembra, so predstavili življenje in delo sester Karle Bulovec Mrak in Štefke Bulovec.

»Na kiparko Karlo Bulovec Mrak nas na Bledu večkrat spomni oblikovalec Huberto Široka. Ob raziskovanju njenega življenja pa smo ugotovili, da je bila izjemna ženska tudi njena sestra Štefka Bulovec, ki je bila bibliotekarka in pesnica,« je pojasnila Irena Razingar iz Knjižnice Blaža Kumerdeja Bled. Z zbiranjem gradiva je tako že v času marčevske karantene začela nastajati razstava Pozabljeni Blejki, ki so jo v začetku septembra odprli v prostorih blejske knjižnice. Na ogled so zapisi in fotografije o njunem življenju, ki so jih našli v različnih virih. »Največ pa sem si pomagala s katalogom z retrospektivne razstave del Karle Bulovec Mrak v Cankarjevem domu leta 2003,« je pojasnila Irena Razingar.

Sestri Karla in Štefka Bulovec sta bili rojeni na Bledu, njun oče je bil  trgovec in posestnik Ivan Jakob Bulovec. Zgodaj sta osiroteli in zapustili domači kraj; dom jim je namreč pogorel v požaru, ki je leta 1908 opustošil vas Grad, je mogoče izvedeti ob razstavi v blejski knjižnici. Karla je kasneje študirala kiparstvo v Pragi, Štefka pa se je šolala za trgovko; bila je pisarniška pomočnica in učiteljica na nunskih učiteljiščih v Avstriji in Sloveniji. »Karla je med vojnama kiparila v mavcu in glini. Izdelala je osnutek za Cankarjev spomenik in spomenik Antonu M. Slomšku – leta 1996 ulit v bron stoji pri cerkvi sv. Danijela v Celju,« je pojasnila Irena Razingar. Karla Bulovec Mrak je svoje plastike in risbe razstavljala v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani leta 1924, 1940 in 1946, v mali dvorani Narodne galerije leta 1928, v Mariboru leta 1936 in v Moderni galeriji leta 1954. »Nekaj del je razstavljala tudi v Zagrebu, Parizu, Pragi in Londonu,« je pojasnila Irena Razingar in kot zanimivost navedla, da je med drugo svetovno vojno zaradi pomanjkanja risala na karton in papir. »Risala je portrete, svetopisemske motive, cvetlice in mrtve mačke. Po vojni sta z možem živela na robu totalitarnega političnega sistema v težkih razmerah.« Umrla je za tuberkulozo na Golniku.

Njena sestra Štefka Bulovec se je med vojno umaknila v Ljubljano in se zaposlila v Univerzitetni knjižnici. V bibliografsko delo jo je po besedah Irene Razingar uvedel priznani slovenski bibliotekar in bibliograf dr. Janko Šlebinger. »Svoje življenje je posvetila slovenski knjigi. Postavila je temelje tekoči slovenski bibliografiji – popis vsega tiskanega gradiva, ki izide v državi.« Četrt stoletja je snovala Prešernovo bibliografijo, ki je izšla leta 1975 in je bila tedaj najobsežnejša osebna monografska bibliografija pri Slovencih. »Izdala je Bibliografijo slovenskih bibliografij 1561–1973, Bibliografijo slovenskega tiskarstva 1868–1968 in več strokovnih bibliografij.« Pisala pa je tudi pesmi – njeno zbirko Sličice je mogoče najti v v zapuščini Rokopisnega oddelka NUK v Ljubljani, je predstavitev obeh sester sklenila Irena Razingar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/23

sreda

15/26

četrtek

14/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Preddvor, 26. junij 2024

Telovadba, angleška urica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 26. junij 2024

Sodobna umetniška keramika

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:44, 26. junij

Vsekakor za. JEK2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:42, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:33, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:24, 26. junij

Jek2? Na vsak način, vendar brez Hrvatov in brez GEN-I. Naj proizvedeno elektriko prodaja kar sam Jek2 brez posrednikov samo domačim odjemal...

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 08:33, 26. junij

Važno, da je za črpanje na voljo občinski, državni in evropski denar. Bodo počrpali, seveda gradijo "malo" dražje, "reprezentativne" objekt...

Pirc Musar: Vsak dan moramo dokazovati, da smo skupnost / 19:25, 25. junij

Nismo skupnost, še zdaleč ne. Zato ste poskrbeli vladajoči, ker je lažje vladati razdeljenemu in naščuvanemu ljudstvu.