Ledena kopel

Ena od znank, ki se je v preteklosti kar uspešno spopadala z menopavzo, mi je razložila, da se je pred kratkim spet srečala s pojavom vročinskega vala. »S soprogom sva se ravno odpravila na sprehod okoli Bohinjskega jezera. Pa ne spet?! A, ne boš me, sem si mislila. Sezula sem športne copate in zakorakala v ledeno mrzlo vodo. Nisem sicer vedela, ali bo pomagalo ali ne, a je: val je hitro popustil.« Težko pa je trditi, ali bi to pomagalo drugim, ki se spopadajo s podobnimi težavami. Kolikor je žensk, toliko je namreč oblik menopavz – vsaj jaz tako mislim. Ene niti ne vedo zanjo, spet druge imajo vse možne probleme, ki so jih kot najstnice preskočile, pa še kakšnega več. Ledena prha te zagotovo ohladi, da zaplavaš v mrzli vodi Planšarskega jezera na zadnji dan starega leta ali pa se udeležiš Novoletnega skoka v morje 1. januarja, pa potrebuješ že več poguma. Emil Ledenko, idejni vodja Ledene družine doda, da še kaj več, saj na mrzlo vodo in njene učinke gleda drugače. Zanj in člane njegove družine je tovrstna zimska kopel poseben obred. Gre za povezovanje z naravo, s samim s seboj, se mora pa nanj posameznik tudi pripraviti. Ljudem sicer odsvetuje, da bi se sredi zime brez predhodnih izkušenj in priprav metali v ledeno vodo. Ne podpira tega v smislu dokazovanja – ne sebi še manj pa drugim. Ne vidi globljega pomena v tej adrenalinski izkušnji, ki je lahko tudi nevarna, saj za telo predstavlja šok in stres. Če si pa nekdo te izkušnje močno želi, mu svetuje le, da v vodi ostane res kratek čas in da skuša čim prej popolnoma umiriti dihanje v vodi, saj je to ključnega pomena. In da se seveda potem čim prej obleče in gre nekam na toplo.

Človek se lahko na takšno izkušnjo pripravi predvsem s pravilnim dihanjem oziroma z dihalnimi vajami pred vstopom v ledeno vodo in pravilno miselno naravnanostjo, razloži. Sam uporablja metodo Wim Hof, ki jo je malce prilagodil, da je pisana njemu na kožo. Najbolj optimalno pa je, če posameznik vsakodnevno prakticira izvajanje dihalnih vaj in mrzle prhe, tako mu je plavanje v ledenici samo dobrodošel bonus, še pove.

Letos smo ob obisku silvestrskega plavanja na Jezerskem ugotovili, da je bilo med udeleženci res malo takih, ki se niso nič pripravljali na preizkus, in začuda nismo slišali klasičnih komentarjev, da moraš biti nor ali pa vsaj malo poseben, da greš v ledeno vodo zaradi svojega veselja.

Jaz vam lahko zaupam le, da si umivam obraz z mrzlo vodo, ki priteče iz pipe v umivalnik v kopalnici. A razlog je praktičen: tisti del dvoročne armature, s katerim se odpira topla voda, je namreč že lep čas pokvarjen ...

Oddaj svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 66 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

17/32

torek

18/33

sreda

17/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...