Prijateljsko omizje v Oštinovi kuhinji ob zelenjavni juhi, domačem kruhu in pecivu. / Foto: Jože Košnjek

Prijateljsko omizje v Oštinovi kuhinji ob zelenjavni juhi, domačem kruhu in pecivu / Foto: Jože Košnjek

Kruh in zelenjavna juha

Na zgledno urejeni več sto let stari Partlovi, po domače pa Oštinovi domačiji, na Mačah/Matschah nad Bistrico v Rožu je v začetku aprila Katoliška akcija iz Celovca, ki deluje pri celovško-krški škofiji, organizirala zanimiv dogodek. Skupaj z domačimi na kmetiji, z gospodarjem Tomijem, z njegovo ženo Rezko, ki se je na Koroško primožila z Lesnega Brda pri Vrhniki, in s sinom Petrom so pripravili dan s kruhom in juho, skuhano iz domače zelenjave in rož, ki rastejo po travnikih okrog domačije.

S sredinim koncertom Koroška pesem brez meja v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so se končali letošnji Koroški kulturni dnevi v Ljubljani, v katerih se je zvrstilo blizu dvajset najrazličnejših prireditev, kar je dokaz trdoživosti in ustvarjalnosti slovenske kulture na Koroškem.

O zgodovini in vlogi kruha v človekovem življenju od Starega Egipta in antike naprej do današnjih dni je govorila slavistka in etnologinja dr. Herta Maurer - Lausegger. Povedala je, da kruh skozi zgodovino ni bil le osnovna hrana, ampak tudi simbol bogov. Kruh je tema vsakdanjih pogovorov. Kruh je omenjan v molitvah, za nekatere kulture značilno lomljenje kruha pa je znak skupnosti in skupnega uživanja hrane. Vendar pa ni ostalo le pri besedah o kruhu. Tomi, Rezka in Peter so zamesili kruh in ga spekli v krušni peči. Še prej pa so pred krušno pečjo zmolili Očenaš in prejeli blagoslov sveškega župnika Igorja Krašne. Vsakemu od gostov so Partlovi ob slovesu podarili hlebec še toplega kruha.

Med peko kruha se je gospodinja Rezka lotila priprav na kuho domače zdrave zelenjavne juhe, za kar je na domačem vrhu in na bližjem travniku nabrala za nekaj pladnjev zelenjave. Za nekatere vrste se nam še sanjalo ni, kako so zdravilne. Kako okusne juhe je mogoče skuhati iz njih, smo spoznali, ko smo sedli za mizo in jim dodali še popečene koščke domačega kruha. Za povrh vsega pa se je znašla na mizi še sladica iz ajde. Kruh in zelenjavna juha sta bila res v središču dogodka pri Oštinu, ki pa je bil še veliko več, saj se na takih dogodkih ljudje zbližujejo in spoznavajo ter si povedo stvari, ki jih sicer ne bi.