Polnovredna jabolčna galeta
Kombinacija jabolk s polnovrednim krhkim testom ustvari okusno galeto, ki nas navdušuje s svojo slastnostjo in hranilno vrednostjo ter izjemno hitro in enostavno pripravo.
Za pripravo polnovredne jabolčne galete potrebujemo: za testo: 150 g polnozrnate moke, 50 g mletih ovsenih kosmičev, 50 g rahlih ovsenih kosmičev, 1 žlico mletega lanenega semena, 100 g masla, 1 jajce, 1 žlico grškega jogurta, lupinico ene bio limone, 50 g rjavega sladkorja, polovico pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 350 g jabolk, 1 pest rozin, namočenih v rumu, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žličko cimeta; 1 jajce za premaz testa.
Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, mlete in cele ovsene kosmiče, laneno seme, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še jajce in grški jogurt ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.
Priprava nadeva: Jabolka očistimo semen, jih narežemo na tanke rezine ter jih stresemo v skledo. Narezana jabolka posujemo z vaniljevim in rjavim sladkorjem, cimetom, rozinami in vse skupaj zalijemo z limoninim sokom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo.
Sestavljanje galete: Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo na papir za peko. Po celotni površini ga prebodemo z vilicami. Na sredino stresemo jabolčni nadev ter ga poravnamo po celotni površini, približno tri centimetre roba testa pa pustimo brez nadeva. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove nato premažemo še s stepenim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.
NASVET: Vlažnost testa je odvisna od vrste polnozrnate moke in ovsenih kosmičev. Če pride testo presuho, dodamo še malo grškega jogurta oz. v nasprotnem primeru še malo moke.