V Kopru podelili nazive Grande Olio za vrhunska ekstra deviška oljčna olja Koper
14.05.2025, 08:23
V Kopru so se v torek štirje primorski oljkarji okitili z nazivom Grande Olio, ki ga podeljuje gibanje Slow Food kot priznanje kakovosti in trajnostne pridelave, poleg tega pa se je v vodič Slow Food uvrstilo še pet drugih oljkarjev. Omenjeni naziv sicer označuje vrhunska ekstra deviška oljčna olja z izjemnimi organoleptičnimi lastnostmi.***
Naziv Grande Olio so tako letos prejeli Tamara in Aleš Ažman (Ažman), Sandi Babič (Oljarna Babič), Danijel Sabadin (Sabadin) ter Bruno Lenardon, oljkar iz Milj. V vodič Slow Food so bili poleg njih uvrščeni še Martin in Miran Adamič (Ronkaldo), Arsen Jurinčič (Arsen), Franc Morgan (Morgan), Ludvik Nazarij Glavina (Santomas) in Vanja Dujc (Vanja Dujc).
Ob podelitvi nazivov pa so v koprskem gastronomskem laboratoriju KeBon predstavili tudi jubilejno, 25. izdajo Vodiča po ekstra deviških oljčnih oljih Slow Food 2025.
Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, je torkov dogodek predstavljal pomemben mejnik za slovensko oljkarstvo, saj se je Slovenska Istra v vodniku uvrstila med najuglednejše svetovne regije.
Na dogodku je med drugim spregovorila tudi urednica vodiča Francesca Baldereschi, ki je poudarila pomen trajnostnega oljkarstva, biotske raznovrstnosti in ohranjanja tradicionalnih sort, koordinator za Slovensko Istro in Furlanijo-Julijsko krajino Stelio Smotlak pa je podrobneje predstavil izkušnje s pripravo vodiča ter posebnosti slovenskih ekstra deviških oljčnih olj.
Podelitev priznanj najboljšim oljkarjem in vključitev slovenskih oljčnih olj v vodič pomeni tudi pomembno priložnost za promocijo Slovenske Istre kot vrhunske gastronomske destinacije, so še poudarili na dogodku. (konec)mar/mrn STA032 2025-05-14/08:22