Utrip prazničnega sejma v Ljubljani: Ko zadiši, vsi pridejo k nam (reportaža)
piše Neža Petan Ljubljana

V središču Ljubljane so danes prižgali praznične luči, okrasitev si je že prvi dan ogledala množica obiskovalcev. Odprl se je tudi sejem, na katerem je moč kupiti različne izdelke. Na stojnicah s hrano je ponudba raznolika, od tradicionalne slovenske, kot so žganci in jota, do balkanske. \"Ko zadiši, vsi pridejo k nam,\" zagotavljajo prodajalci.***
Stojnice z darilnim programom stojijo na Bregu, Pogačarjevem trgu, Petkovškovem in Gallusovem nabrežju, v njih pa smejo ponudniki prodajati predmete, ki po svojem namenu in obliki ustrezajo prazničnemu vzdušju in predstavljajo priložnostna darila.
Najbolj bodo na svoj račun prišli sladkosnedi, saj je stojnic s sladkimi dobrotami zelo veliko. Na njih med drugim prodajajo božične sladkorne palčke, lizike, pražene mandlje, bonbone, oreščke in sadje, oblito s čokolado, praline, turški med in medenjake. Cena sladkarij se giblje med 3 in 15 evri.
Na stojnicah je moč kupiti tudi izdelke iz lecta, naravne sveče, ljubljanski viski in gin ter izdelke iz lesa, keramike in stekla. \"Na naši stojnici lahko kupite unikatne ročno izdelane izdelke iz posebnega laboratorijskega stekla,\" je dejal prodajalec Matko Izlakar Germ. Prodajajo nakit, viseče svečke, krogle in zvezdice ter tudi steklene živali, med drugim imajo figurice večine pasem psov. Najmanjše figurice stanejo pet evrov, nakit in drugi okraski pa med 20 in 50 evrov.
Na prazničnem sejmu ne manjka niti stojnic z ročno pletenimi kapami, trakovi, šali, rokavicami in gamašami. \"Tujci so predvsem pozorni na to, da kupijo izdelek, ki je res slovenski,\" je za STA povedala Brigita Gudlin, ki svoje izdelke na sejmu prodaja že več kot 30 let. \"V spominu mi je ostalo, ko je mlad fant dvema prijateljema dejal: dajmo kupiti pri tej gospe, ki ima slovensko robo. Sem kar solzne oči dobila, da niso samo starejši pozorni na to,\" je opisala. Njena ročno pletena kapa stane 27 evrov, šali pa med 15 in 17 evrov.
Gostinske hišice pa stojijo na Prešernovem in Kongresnem trgu, Bregu, Stritarjevi ulici ter Cankarjevem in Gallusovem nabrežju. Na Prešernovem trgu pri maketi mesta vsako leto stoji hišica s hrano. \"To je edina stojnica v Ljubljani, kjer podajamo tradicionalno slovensko hrano,\" je za STA dejal prodajalec Jan Železnikar. Na stojnici tako prodajajo govejo juho, ajdove žgance, kislo zelje, ričet s kranjsko klobaso, joto, žabje krake, štruklje ter potico in jabolčni zavitek.
\"Cene hrane niso predrage, od 4,5 do 11 evrov. Domače stvari so malo dražje, logično, ker zahtevajo tudi več dela in priprav,\" je dejal. Cene so v primerjavi z lanskim letom višje za pol evra. Ričet s kranjsko klobaso stane 10 evrov, jota s kislim zeljem in šunko 9 evrov, najdražji pa so žabji kraki, ki letos stanejo 12 evrov, in kmečka pojedina (klobasa, kislo zelje in ajdovi žganci) za 15 evrov.
Železnikar je dejal, da je v Ljubljani že danes veliko turistov, najboljši gosti pa so domači. \"Saj veste, Slovenci smo žejni, lačni in radi zapravljamo na decembrskih zabavah,\" je dodal.
Na drugi strani Prešernovega trga pa stoji gostinska hišica, kjer prodajajo hrano balkanske kuhinje, od čevapčičev, pleskavic, pit in sarm iz zelja do polnjene paprike ter baklave. Za deset čevapčičev v lepinji bo treba odšteti 14 evrov, za sarmo 12, za baklavo pa 4 evre. Na stojnici imajo vseskozi veliko gnečo, več pa je tujcev. \"Ko zadiši, vsi pridejo k nam,\" je za STA povedala prodajalka Karmen.
Cena kuhanega vina se letos giblje med 3 in 4,5 evra, čaja pa med 3 in 3,5 evra, sicer pa na različnih stojnicah prodajajo tudi vroči pelinkovec, vroč gin, vroč mohito, vroč viski, medeno žganje, vročo čokolado in kakav. (konec)npe/moz STA190 2024-11-29/19:21
×