Na akademiji v Novem mestu o turističnem potencialu cvička Novo mesto
20.05.2025, 07:31
Mestna občina Novo mesto, Zavod Novo mesto, Zveza društev vinogradnikov Dolenjske ter Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto danes v prostorih omenjene šole pripravljajo akademijo, na kateri bodo osvetlili turistični potencial cvička ter spregovorili o prepletu vinogradništva, vinarstva, kulinarike in trajnostnega turizma.***
V osrednjem delu akademije bodo različni strokovnjaki s področja vinarstva, živilske tehnologije in turizma spregovorili o tem, kako izboljšati prodajo cvička kot ene od posebnosti dolenjskega vinorodnega okoliša, o izdelovanju penin na Dolenjskem in bolezni vinske trte zlati trsni rumenici.
Pripravili bodo tudi analizo ocenjevanja vin, ki je potekalo pred letošnjim 53. Tednom cvička. O njej bo spregovoril direktor novomeške območne enote Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije Damijan Vrtin.
Predstavili bodo še strokovno monografijo 53. Tedna cvička z naslovom Cviček je samo eden.
Po besedah predsednika Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Mirana Juraka prodaja cvička v zadnjih letih upada, kar je po njegovi oceni predvsem posledica splošnega trenda upadanja rdečih sort vin. \"Dejstvo je namreč, da vse bolj prevladujejo bela vina,\" je dejal za STA.
Zato se dolenjski vinogradniki po njegovih besedah trudijo, da bi cviček čim bolj približali potrošnikom, tudi s poudarjanjem njegovih sadnih not, seveda ob dejstvu, da je cviček še vedno cviček in da ohrani vse svoje lastnosti.
Cviček je eno izmed redkih svetovnih vin, pri kateremu je dovoljeno mešati rdeče in bele sorte grozdja. To je dovoljeno le še pri italijanskem chiantiju in nekaterih drugih redkih izjemah.
Gre za suho vino, pridelano iz žametne črnine (70 odstotkov), modre frankinje (10 odstotkov) in belih sort grozdja (20 odstotkov), med katerimi prevladuje kraljevina. Je slovenska avtohtona sorta vina z alkoholno stopnjo 8,5 do 10 odstotka alkohola, je zapisano na spletni strani visitdolenjska.eu. (konec)ako/mrn STA027 2025-05-20/07:30