Idrijska Mejca spet diši po žlikrofih Idrija

Idrijska Mejca bo danes oživela s tradicionalnim Praznikom idrijskih žlikrofov, ki obiskovalcem ponudi v pokušino idrijske žlikrofe tradicionalnih in številnih sodobnejših okusov ter druge polnjene testenine iz Slovenije in tujine. Celodnevno dogajanje prinaša pester kulturni, turistični, športni, glasbeni in zabavni program za vse generacije.***
Idrijski žlikrofi so tradicionalna praznična jed, ki jo gospodinje v Idriji pripravljajo že vsaj 150 let, od kod izvira njihova posebna oblika, ki spominja na Napoleonov klobuk, ni natančno izpričano. Narejeni so iz lokalnih sestavin, ki so vedno pri roki: iz rezančevega testa, v katerega zavijejo kroglice iz zabeljenega in začinjenega krompirja. Priprava poteka po tradicionalnem receptu, opisanem v 19. stoletju, natančen izvor jedi pa zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov ni znan.
Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila že leta 2010 zaščitena na ravni EU kot zajamčena tradicionalna posebnost, zato so sestavine zanje, njihova priprava, velikost in oblika strogo predpisani. Restavracije in izdelovalci, ki to jed ponujajo na trgu, morajo, če želijo na svojih izdelkih uporabljati označbo \"Idrijski žlikrofi\", pridobiti certifikat.
Tradicionalna priloga k idrijskim žlikrofom je bakalca, omaka iz jagnjetine in zelenjave, na Prazniku idrijskih žlikrofov (PIŽ), ki ga organizira Zavod ID20 s partnerji, pa jih bodo obiskovalci pri ponudnikih na stojnicah okušali v kar 35 različnih, tudi sodobnih okusih: z govejo masalo, z omako iz sira Tolminc z limono in sirnim drobljencem, s šparglji, z metinim sladoledom, s hmeljem, brezglutenske, veganske in vegetarijanske... Eno tono skupaj jih ponudniki na festivalu vsako leto postrežejo obiskovalcem.
Organizatorji tudi letos sodelujejo z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri promociji shem kakovosti in zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil. Tako bodo ponudniki svoje omake obogatili s številnimi slovenskimi zaščitenimi sestavinami. Barbara Poljanec in Jure Kirbiš, tekmovalca Masterchef Slovenija 2025, bosta pripravila delavnico, kako iz pridelkov in živil iz slovenskih shem kakovosti ustvariti nove, zanimive jedi. V okviru sodelovanja z ajdovskim Mlinotestom bo različico omake za gyoza cmoke predstavil nekdanji tekmovalec Masterchef Slovenija Adam Šerc.
Letos, ko sta Nova Gorica in Gorica evropska prestolnica kulture, praznik v ospredje postavlja brezmejnost kulinarike. Obiskovalci bodo lahko okušali najrazličnejše polnjene testenine iz Slovenije, Italije in Avstrije. \"Imamo jedi, ki prihajajo iz italijanske Karnije - cjarsone, skutne krape kasnudle iz avstrijske Koroške, japonske gyoze in tudi druge sorodne jedi ter kot vsako leto dobro pijačo, dobro družbo, bogat otroški program, torej mešanico vsega, kar to Mejco res lepo oživi,\" je povedal soorganizator prireditve Matevž Straus iz Zavoda ID20.
Različne vrste piva in drugih pijač bodo predstavljali lokalni proizvajalci. Že tradicionalno se bodo na PIŽ lovske družine pomerile v pripravi divjačinske bakalce, obiskovalci se bodo preizkusili v izdelovanju idrijskih žlikrofov, v sodelovanju z Združenjem kmečkih sirarjev Slovenije bo organizirana degustacija s predavanjem o slovenskih vinih in sirih.
Aktivnejši obiskovalci bodo lahko spoznavali kulturno dediščino Idrije, kot so idrijska Kamšt, vodni kanal Rake in zanimivosti mesta, ali se podali na vodene kolesarske Žlikrof dogodivščine po Krajinskem parku Zgornja Idrijca ter v okolici Idrije. Na dveh odrih na prizorišču prireditve se bodo čez dan vrstile glasbene skupine, prireditev pa bo sklenil večerni koncert na prostem. (konec)pv/tz STA026 2025-08-23/08:00
×