Na degustaciji je bilo možno poskusiti okoli dvajset različnih zeljnih jedi. / Foto: Simon Benedičič
Na degustaciji je bilo možno poskusiti okoli dvajset različnih zeljnih jedi. / Foto: Simon Benedičič
Zelje zelo uporabno in zdravo
Na Zalem Logu so znova pripravili Praznik zelja. Kulinarična ponudba zeljnih dobrot vse bolj raznolika.
Zali Log – Zali Log je bil minuli konec tedna v znamenju Praznika zelja. Po petkovih karaokah in sobotni komediji Spomini v megli v izvedbi King Kong Teatra so organizatorji iz domačega kulturnega in turističnega društva (KTD) v nedeljo poskrbeli še za pester celodnevni program. Pritegnil je številne obiskovalce, ki so uživali tudi v najrazličnejših zeljnih dobrotah. »Naša vas je že od nekdaj znana po zelju. V društvu se trudimo ohranjati to tradicijo za zanamce,« je poudarila predsednica KTD Zali Log Klavdija Škulj.
Dopoldne so v sodelovanju z Javnim zavodom Ratitovec v sklopu Svetovnega vikenda velnesa izvedli voden pohod v Sušo in delavnico izdelave zeliščnih amuletov. Po zeljnem kosilu je popoldne sledil kulturni program, v katerem so poleg društvenega podmladka nastopili še Pihalni orkester Alples Železniki in Country plesalke iz Dražgoš, nato pa je obiskovalce čakala degustacija zeljnih jedi ob zvokih Dražgoških muzikantov.
V pripravo degustacije je vpetih vse več domačih gospodinj; tokrat so pripravile okoli 20 različnih jedi. »Vedno več si upamo poskusiti, zato je kulinarična ponudba vse bolj raznolika,« je dejala Klavdija Škulj. Letos je bilo prvič možno poskusiti zeljni solati po mehiško in za hujšanje, zeljni narastek s feta sirom, kislo zelje s curryjem in čičeriko, pecivi domači prijatelj in lunce z zeljem …, ponudili pa so še vrsto drugih zeljnih jedi: od pice, bureka, sladkega zelja do štrukljev, pite in potice. Za aperitiv je bilo kot običajno možno poskusiti avtohtono žganjico iz zelja – Zelouc. »Zelje je res vsestransko uporabno v kuhinji. Če uporabiš malo domišljije, se da iz njega veliko narediti, od slanih jedi do sladic, poleg tega pa je zdrav in enkraten za prebavo,« je poudarila Tahira Bajrić, ki je bdela nad degustacijo.
»Na Prazniku zelja sva prvič. Jedla sva kosilo – zeljno solato s klobaso. Sedaj so se nama pridružili še prijatelji in bomo poskusili še jedi na degustaciji. Vzdušje je dobro, saj so Selčani in tudi Poljanci dobri ljudje,« sta nam zaupala Danila in Vid Ocvirek iz Škofje Loke in dodala, da na Praznik zelja še prideta. To je zatrdila tudi Jolanda Razpet, ki se je na Zali Log skupaj z možem pripeljala iz Cerkna. »Z Zalega Loga prihaja najina snaha, sicer pa sva na Prazniku zelja drugič. Vse nama je všeč: postrežba, glasba, druženje … Degustacija pa je pika na i. Vse, kar sem poskusila, je dobro, najboljše pa so sarme,« je dejala Razpetova.
V nedeljo je kot običajno potekala tudi tržnica. Zeljne glave so hitro pošle, saj so jih ponudili bolj za vzorec. »Zelje je ta čas še na njivah. Pridelovalci ga poberejo pred prvo slano, nekje konec oktobra,« je pojasnila Klavdija Škulj. Med tistimi, ki so prispevali nekaj zeljnih glav za tržnico, je bila tudi Bernarda Kenda (pr' Galet). Sodijo med največje pridelovalce zelja na Zalem Logu; letos so posadili 800 sadik. »Letošnje leto je za pridelavo zelja kar v redu. Ima še en mesec časa za rast in za zdaj kaže, da bo lepa letina,« je optimistična Kendova.