Jure Biondič in Aljoša Vodopivec iz Pajzl burgerja sta slastne burgerje pripravljala pozno v noč / Foto: Klara Mrak

Jure Biondič in Aljoša Vodopivec iz Pajzl burgerja sta slastne burgerje pripravljala pozno v noč / Foto: Klara Mrak

Visoški Oktoberfejst

Na posestvu Dvorca Visoko so prejšnjo soboto z Oktoberfejstom zaznamovali deset let odprtja škofjeloške oziroma poljanske obvoznice. Tudi tokrat je točilni pult postavil Marko Božnar z ekipo.

Skoraj deset let se že vozimo po škofjeloški obvoznici, ki je bila odprta 20. oktobra 2015. Njeno odprtje so takrat zaznamovali z najdaljšim točilnim pultom, dolgim toliko, kot je predor na obvoznici, torej 712 metrov. Ob desetletnici je znani lokalni mojster Marko Božnar z ekipo ponovno postavil imeniten točilni pult z dobrimi 70 metri dolžine, v sodelovanju z ekipo Zavoda Poljanska dolina, dežela pod Blegošem, in Občino Gorenja vas - Poljane pa še največji peskovnik in koš za vse košarkaške navdušence. Za odlično hrano, hladne napitke, sonce in senco je bilo poskrbljeno, za veselje in ples pa so zvečer na glavni oder stopili še priljubljeni Raubarji.

Karavana domačih pivovarn je postregla s šestimi vrstami piva, med njimi so bila tako lager kot kraft piva, za vse žejne je skrbela tudi ekipa Dvorca Visoko. Lokalni žar mojstri so pripravljali različno ponudbo hrane, kot so bili burgerji v mesni in vegeterijanski obliki, zanje je skrbela ekipa Pajzl burgerja, tokrat sta jo sestavljala Aljoša Vodopivec in Jure Biondič. Mitja Gantar s Kmetije Pr' Posečnk je z Malenskega Vrha v dolino pripeljal prekajevalnik oz. tako imenovani smoker, ki ga je izdelal sam. »Delal sem ga eno leto, ni ga tako enostavno narediti. (nasmeh) Najtežje je bilo uskladiti temperaturo, saj je zelo velik, temperatura pa mora biti usklajena. Bistvo tovrstne peke je, da se peče na čim nižjih temperaturah in da se dimi s kvalitetnim lesom, ki daje okus,« nam je povedal Gantar. Ekipa Kmetije Pr' Posečnk je tako obiskovalce razvajala z dimljenimi rebri, klobaso z zeljem pa tudi s hotdogi.

Turistično društvo Gorenja vas še ni dobro posušila kuhalnic po 25. svetovnem festivalu praženega krompirja v Šenčurju, ko so na Visokem že spet pripravljali njihov znani pražen krompir z lisičkami. Glede na to, da smo na vrhuncu gobarske sezone, so imeli cel škaf svežih. Pekli pa so tudi palačinke z različnimi nadevi.

Pripravili so tudi pester zabavni del za staro in mlado – poleg točilnega pulta je ekipa zidarstva Božnar pripravila tudi ogromen peskovnik, v katerem so se otroci lahko igrali s tamkajšnjimi in svojimi igračami. Najmlajši so lahko v posebnem kotičku barvali pobarvanke, malo starejši otroci, pa tudi odrasli pa so se lahko poskusili v strelastiki, štrbunku, pomerili so se lahko v metanju žoge na poseben košarkarski koš, ki je združeval kar sedem košev. »Lahko rečem, da smo danes naredili dva dogodka, ki smo ju združili v celoto. Dan je družinsko zapeljan, zvečer pa prihaja veliki zaključek poletja v Poljanski dolini: veselica z Raubarji,« nam je povedal Jure Čufer z Zavoda Poljanska dolina.