Tokratna kuharska ekipa, ki je poskrbela za izvedbo menija večerje Okusov Radol'ce 2025. / Foto: Alenka Brun

Kuharska ekipa, ki je poskrbela za izvedbo menija večerje Okusov Radol'ce 2025 / Foto: Alenka Brun

Večerja napovedala začetek praznika radovljiške kulinarike

Edinstveno kulinarično doživetje, ki ga le enkrat letno, ob začetku meseca lokalnih menijev, pripravi sedem izbranih radovljiških kuharjev, je za nami. Mesec Okusov Radol'ce se je začel. Meniji bodo pri sodelujočih gostincih na voljo vse do 1. decembra 2025.

Že več let pred začetkom novembra, meseca, ko Radovljica gosti Okuse Radol'ce, poteka večerja, ki je v bistvu uvod v omenjeni praznik lokalne kulinarike, tradicije in gostoljubja. Vsako leto v novembru se namreč radovljiški gostinci, pridelovalci in ljubitelji dobre hrane povežejo v Okusih Radol'ce in vabijo obiskovalce, da okušajo in uživajo.

Tokrat je večerjo ob odprtju letošnjih Okusov Radol'ce gostila Restavracija Šobec v Lescah. Udeležili so se je tudi gostje iz tujine. Med njimi smo opazili tudi nekaj razpoloženih Američanov, ki so uživali tako v hrani in vinski spremljavi kot tudi glasbi, za katero so tokrat skrbeli člani zasedbe Originalci z Rokom Kranjcem. Za vezno besedilo med večerjo je skrbel Rok Bohinec, ki se je med znano in manj znano zasedbo radovljiških kuharskih mojstrov in njihovih ekip ter strežnega osebja dobro znašel. Mikrofon je med posameznimi krožniki spretno predajal tudi vinarju Matjažu Lamutu, kot tudi Primožu Rojacu, ki je tokrat poskrbel za brezalkoholno spremljavo. In mimogrede smo opazili, da je štirihodni meni iz sledljivih sestavin tokratne večerje to spremljavo imel precej poudarjeno ali izrazito, če se lahko tako izrazimo. Izvedeli smo, da je v zadnjih dveh letih, sicer bolj pri tujcih kot domačih gostih, brezalkoholna spremljava krožnikov postala nekaj običajnega. Gre morda za trend, modno muho, nas je zanimalo, a ena od gostij, ki se na dnevni bazi srečuje s podobnim, ni ne prikimala ne zanikala, le poudarila, da so morda zanjo najbolj zanimiva brezalkoholna peneča vina. So se pa za isto mizo gostje pogovarjali tudi o brezalkoholnem džinu …

Vipavska vina posestva Tilia pa so sestavljala vinsko spremljavo tokratne večerje.

S svojimi kulinaričnimi veščinami in kreativnostjo se je na večerji predstavilo sedem najboljših kuharskih mojstrov iz restavracij, ki sodelujejo v projektu Okusi Radol'ce: Šobec (Marko Švalj), Hiša Linhart (Uroš Štefelin), Vila Podvin (Jakob Jerala), Gostišče Draga (Aleš Tavčar), Gostišče Tulipan (Milan Milanović), Baffi House of Pizza (Rok Krajnc) in Restavracija Tabor (Gašper Kordež).

V sklopu celotnega dogodka pa je tradicionalno pred večerjo potekala tudi kulinarična tržnica, na kateri so se predstavili lokalni dobavitelji s svojimi pridelki. Med njimi smo zasledili kar nekaj znanih obrazov, z vini pa so se gostom tokrat predstavili Bizjakovi s Slapa iz Vipave. Oglasila sta se Patrik in Rihard Bizjak, pri čemer je slednji poskrbel tudi za okušanje pršuta.

Štirihodni meni

Večerja sedmih kuharskih mojstrov vsako leto predstavlja edinstven kulinaričen večer, poln dobre volje, odličnih sestavin in vrhunskih jedi. In ob znanem Šobčevem bajerju je v izjemnem ambientu njegove restavracije najprej kot predjed na mizo prispela šarenka, dimljena v jabolčnem lubju, s kefirjevo omako, oljem mlade špinače, vloženo redkvico, kumaro, hrenovo granito in postrvjimi ikrami. Pod jed sta se podpisala Uroš Štefelin in Milan Milanović. Za toplo predjed sta združila moči Aleš Tavčar in Gašper Kordež, na krožniku pa si je roko podal domači raviol s krvavico s škampom in omako z dodanim okrasjem – črno trobento. Združila sta morski in gorenjski okus, kot sta se izrazila. Za glavno jed je seveda poskrbel kuhar restavracije gostiteljice Marko Švalj v sodelovanju z Jakobom Jeralo. File divje svinje, kostanjeva espuma, korenje v pepelu, fermentirane brusnice, zemeljski crumble oziroma drobljenec, Tilia vinska redukcija in mikro koriander so bili na krožniku zaradi barvnih kombinacij videti skoraj kot napoved za prihajajoči 31. oktober, a okusi so »štimali«. Krajnc pa je poskrbel za zadnji hod: sladico. Jabolčni drobljenec, limetin sladoled z dodano svežo jogurtovo omako s cimetom in drugimi začimbami je kljub morda medli napovedi jedi na jedilnem listu presenetil, če ne kar zelo zelo navdušil.