10. Tekmovanje v kuhanju vina in čaja. Medvode, 13. 12. 2025 / Foto: Matic Zorman

V Medvodah je minulo soboto dišalo po kuhanem vinu in čaju. / Foto: Matic Zorman

V Medvodah zadišalo

Na tržnici v Medvodah je v soboto zadišalo po začimbah, domačnosti in dobri volji. Potekalo je namreč že deseto tekmovanje v kuhanju vina in čaja, ki venomer privabi številne obiskovalce.

Na tradicionalni lokaciji se je zbralo deset ekip, ki so še enkrat dokazale, da poleg kuharskega znanja premorejo tudi veliko ustvarjalnosti, predanosti in ekipnega duha. Dogodek je povezoval Uroš Bitenc, za prijetno glasbeno kuliso in dobro energijo pa je skrbel DJ Den, ki je s premišljenim izborom ritmov dodatno obogatil praznično vzdušje. Vodja turističnih programov Anja Stare Zornada iz Javnega zavoda Sotočje Medvode, ki dogodek organizira, je ob jubilejni izvedbi poudarila, da je večer namenjen predvsem druženju. Tekmovalnost je sicer prisotna in daje prireditvi dodatno iskrico, a je v ozadju predvsem želja po povezovanju, srečevanju in skupnem ustvarjanju prijetnega prednovoletnega večera.

Sodelovale so krajevne skupnosti Vaše - Goričane, Zbilje, Pirniče, Katarina, Preska - Žlebe, Senica, Smlednik, Sora, Vaška skupnost Studenčice ter Občinska uprava Medvode. Vsaka ekipa je pripravila svojo različico kuhanega vina in čaja, ob tem pa obiskovalcem ponudila tudi raznovrstne domače dobrote, ki so dopolnjevale bogato kulinarično izkušnjo.

V kategoriji čajev je največ točk zbrala Vaška skupnost Studenčice, drugo mesto so osvojile Vaše - Goričane, tretje pa Občina Medvode. Pri kuhanem vinu je slavila KS Preska - Žlebe, sledili sta Senica in Pirniče. Predstavnica zmagovalne ekipe v kuhanju čaja Mojca Bokan iz Vaške skupnosti Studenčice je povedala, da so pripravili kuhano vino s skrivnim receptom, čaj ter številne dobrote izpod rok vaških gospodinj. Poudarila je, da so v ospredju predvsem druženje, dobra volja in priložnost za srečevanje s sovaščani, tekmovalnost pa je zgolj prijeten dodatek, ki dogodek še dodatno popestri. Zmagovalci v kategoriji kuhanega vina iz KS Preska - Žlebe so navdušili z bogato ponudbo. Zvonka Hočevar je ob tem pojasnila, da so obiskovalcem ponudili pehtin čaj z vsemi skrivnostmi, obogaten z dobro voljo in nasmehi. Posebnost njihovega kuhanega vina pa je, da ga zaključijo, tik preden zavre, pri čemer uporabljajo preverjene recepte svojih babic, natančnih količin pa ne razkrivajo.

Na tekmovanju je sodelovala tudi Občina Medvode. Župan Nejc Smole je ob tem poudaril, da gre za enega najbolj živahnih dogodkov v občini, ki se je iz preproste ideje druženja razvil v osrednji decembrski dogodek. Dejal je, da se zavedajo, da občinska uprava običajno ni favorit na takšnih tekmovanjih, a se jim zdi pomembno, da sodelujejo in so del skupnosti.