Številne stojnice so navdušile obiskovalce. / Foto: Nik Bertoncelj

Številne stojnice so navdušile obiskovalce. / Foto: Nik Bertoncelj

V Lescah v znamenju medu

V Čebelarskem centru Gorenjske sta tudi letos potekala tradicionalni Dan medu v kulinariki in Festival medu, ki sta znova dokazala, da čebelarstvo ni le del slovenske tradicije, temveč tudi dejavnost, ki v veliki meri povezuje ljudi.

Lesce – Na stojnicah so se predstavili čebelarji in ponudniki lokalnih izdelkov, obiskovalci pa so lahko okušali različne vrste medu, si ogledali čebelnjak in sodelovali v ustvarjalnih delavnicah za otroke. Spremljevalni program je prinesel degustacije, poslikavo obrazov, kolo sreče z nagradami in številne družabne aktivnosti, kulinarično ponudbo pa je obogatila tudi tradicionalna priprava praženca v izvedbi dijakov SIC Radovljica. Za ljubitelje znanja so pripravili številna predavanja in predstavitve. Aljaž Debelak je spregovoril o tehnologiji pridelave cvetnega prahu, Mojca Cepuš je predstavila uporabo čebeljih pridelkov v prehrani, Katja Kotnik pa je osvetlila vlogo žensk v čebelarstvu in mednarodnem sodelovanju. Veliko pozornosti je pritegnila MasterChef kuhna z medom, ki jo je pripravil tekmovalec letošnje sezone Dan Prohart, dan pa sta popestrila še humoristični nastop Mame Manke in cirkuška predstava klovna Jake.

»To prireditev pripravljamo že od začetka našega centra, torej od leta 2012. Namenjena je praznovanju letine medu in priznanju čebelarjem za njihov trud, hkrati pa povezuje čebelarje s širšo javnostjo. Vesela sem, da obisk raste iz leta v leto, kar potrjuje, da program nagovarja tako splošno javnost kot ljubitelje čebelarstva,« je povedala upravnica Čebelarskega centra Gorenjske Špela Kalan in obiskovalce spodbudila, naj uživajo lokalno in zdravo ter s tem podprejo delo čebelarjev.

Rekordno ocenjevanje medu

Osrednji strokovni poudarek festivala je bilo senzorično ocenjevanje medu, ki je letos pritegnilo največ sodelujočih doslej. Sodelovalo je 48 čebelarjev, ki so oddali 65 vzorcev različnih vrst – od cvetličnega in akacijevega do kostanjevega, gozdnega, hojevega, smrekovega in lipovega. Na podlagi ocenjevanja so podelili 25 zlatih, 24 srebrnih in 13 bronastih priznanj ter tri zahvale in razglasili zmagovalce v posameznih kategorijah. »Namen ocenjevanja ni popolnost, temveč avtentičnost. Tisto, kar naredi kostanjev med kostanjev in lipov med lipov, je edinstvenost, ki jo želimo prepoznati in ohraniti. Slovenski med je plod narave, znanja in predanosti čebelarjev,« je pojasnil Anže Perčič, predsednik Čebelarske zveze Gorenjske.

Da je letošnja čebelarska sezona čebelarjem vendarle prinesla nekaj več zadovoljstva, je potrdil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. »Težko rečemo, da je bila rekordna, a bila je nadpovprečna, kar je po desetih slabih letinah spodbudno. Res je, da ima Gorenjska zaradi specifičnih paš krajše obdobje medenja kot druge regije, a Gorenjci znamo pridelati odličen med,« je poudaril. Festival medu v Lescah je znova združil čebelarje, kulinarične ustvarjalce, družine in ljubitelje narave. Dan je bil prežet z znanjem, druženjem, zabavo in predvsem z okusom slovenskega medu, ki ostaja eden najprepoznavnejših simbolov slovenske tradicije in dediščine.