Štartaj Slovenija / Foto: Pop Tv

Družinska ekipa iz Poljanske doline je k več kot 35-letni tradiciji mlekarstva dodala domače izdelke brez laktoze. / Foto: Pop TV

Štartaj, Slovenija

Podjetniško gibanje Štartaj, Slovenija vstopa v svojo deseto sezono. Projekt, ki že desetletje daje priložnost mladim slovenskim podjetnikom, bo tudi letos osvetlil zgodbe ustvarjalcev iz vse Slovenije.

V desetih letih projekta je priložnost dobilo že 83 podjetniških ekip, ki so skupaj razvile več kot 300 izdelkov. Številni med njimi so danes trdni del slovenske poslovne in kulinarične scene, saj so podjetniki svojo priložnost izkoristili za rast, razvoj in zaposlovanje. Na POP TV bo vsak nedeljski večer ob 18.45 mogoče spremljati zgodbe osmih podjetniških ekip, ki bodo predstavljale svoje inovativne izdelke. Prva oddaja bo na sporedu to nedeljo, izdelke pa kupci že lahko najdejo na policah trgovin Interspar po Sloveniji. Tako kot v prejšnjih sezonah bo odločitev o tem, kdo bo osvojil naziv Hit produkt leta, v veliki meri v rokah kupcev. V deseti sezoni, ki nosi naslov Štartaj, Slovenija: na podeželju, se bo predstavilo osem podjetniških ekip, od tega kar trije iz Gorenjske, ki s svojimi izdelki združujejo tradicijo, inovativnost in sodobne trende.

Maj Schöffmann – Drink Duck

Na podeželsko podjetniško pot se je podal Maj Schöffmann z Jesenic, ki je že od mladih nog iskal poslovne priložnosti. Sprva ga je potegnilo v svet mešanja pijač, kjer je postal celo svetovni podprvak v mešanju kavnih koktajlov, a osebna izkušnja ga je usmerila drugam. Ko je njegov brat zbolel za dolgotrajnim kovidom, se je Maj posvetil raziskovanju zdravilnih gob in njihovih adaptogenih lastnosti.

Iz tega je nastala blagovna znamka Drink Duck – linija funkcionalnih brezalkoholnih koktajlov, ki osvežijo in hkrati spodbujajo telo in um. Pijače združujejo kofein iz zelene kave in tinkturo gobe resasti bradovec, ki jo Maj prideluje v vertikalni farmi v Tržiču. Voda zanje pa prihaja izpod Karavank. Na voljo so trije okusi: strawberry daiquiri, mango mojito in piña colada – vsi zasnovani za sodobne uživače, ki želijo več kot le osvežitev.

Leon Stanonik – Svinjska pašteta

Drugi Gorenjec, Leon Stanonik, nadaljuje bogato tradicijo škofjeloške družinske kmetije, kjer se že več generacij ukvarjajo z rejo prašičev. Kot mladi prevzemnik je v družinsko zgodbo dodal sodoben pečat in ustvaril trajnostno linijo svinjskih paštet. V mesariji Stanonik z domačo rejo in predelavo mesa v lastnem obratu glavne sestavine pridelajo sami.

Leon verjame, da je kakovost proces, zato skrbi, da vsak korak – od reje do polnjenja v stekleničke – dosega visoke standarde. Paštete so na voljo v treh okusih: klasik, pikant s slovenskimi čiliji Pipp in poletni tartuf, ki tradicijo nadgrajuje z gurmanskim pridihom.

Kmetija Pustotnik – mlečni izdelki brez laktoze

Iz Poljanske doline prihaja ekipa Katarine Uršič ter Nikolaja, Ane in Elizabete Brence, ki nadaljuje več kot 35-letno tradicijo družinske kmetije Pustotnik. Znani so po mlečnih izdelkih, a mlajša generacija je tradicijo obogatila s sodobnim pristopom – ustvarili so linijo domačih mlečnih izdelkov brez laktoze.

Čeprav je ponudba brezlaktoznih izdelkov v trgovinah razmeroma široka, je prava redkost, da jih ponujajo lokalni pridelovalci. Zato so njihovi izdelki pravi odgovor za vse, ki si želijo uživati v domačih mlečnih dobrotah, a jim laktoza povzroča težave. Kakovost zagotavljajo že na pašnikih, kjer se pasejo njihove krave, nato pa z lastno senažo, majhnimi serijami in tradicionalnimi postopki predelave brez nepotrebnih dodatkov. Rezultat so avtentični, sodobno prilagojeni mlečni izdelki, ki povezujejo tradicijo in inovacijo.