Ena od najbolj priljubljenih jedi na letošnjem Slovenskem dnevu v Dragočajni je bil ričet. / Foto: Peter Košenina
Ena od najbolj priljubljenih jedi na letošnjem Slovenskem dnevu v Dragočajni je bil ričet. / Foto: Peter Košenina
Slovenski dan odlično obiskan
Turistično društvo Dragočajna - Moše sodeluje tudi z društvi z druge strani občinske meje.
Dragočajna – V Dragočajni je bilo v nedeljo vse v znamenju Slovenskega dne. Številni obiskovalci so v sproščenem vzdušju uživali ob glasbi, razstavi stare kmetijske tehnike in starodobnikov ter predvsem v pokušnji domačih jedi, ki so zaščitni znak prireditve.
Slovenski dan v Dragočajni je turistično-etnološki dogodek s poudarkom na slovenski kulinariki. Letošnjo izvedbo so bili prireditelji iz Turističnega društva (TD) Dragočajna - Moše zaradi slabega vremena prisiljeni prestaviti za teden dni, a se je izplačalo. Obisk je bil v poletnem vremenu odličen. Obiskovalci so lahko poskusili domače pecivo, domačo čokolado, na voljo so bili žganci, zaseka, domač kruh in seveda jedi na žlico. »Gospe so se letos spet izkazale in napekle ogromno peciva, gospodje pa tudi ne morejo sedeti križem rok in so rekli, da bodo spet prižgali kotličke. Kuhamo šest precej velikih kotličkov domače hrane. Ponujamo vampe po tržaško, krompirjev golaž, ričet, šaro in še kaj – Jakobov golaž iz Hraš je na primer neke vrste bograč,« je o kulinarični ponudbi dejal Jure Žitnik iz TD Dragočajna - Moše. Dragočajna je vas ob občinski meji, zato precej obiskovalcev na Slovenski dan pride tudi s šenčurske strani. Nekatera društva iz sosednje občine na prireditvi tudi aktivno sodelujejo, kot sta na primer Društvo starodobnikov iz Voklega, ki vsako leto pripravi prikaz stare kmetijske tehnike, in Turistično društvo Šenčur, ki obiskovalcem ponuja pražen krompir.
Veliko pozornost obiskovalcev so pritegnili jekleni konjički ljubiteljev starodobnikov iz Medvod, za zabavo pa je skrbela glasbena skupina Multi-bend s škofjeloškega konca.