V zadnjem skupinskem izzivu sta v rdeči skupini med drugim sodelovala Dan in Miša – Dan kot vodja skupine, Miša pa kot njegova desna roka. / Foto: zajem zaslona oddaje
V zadnjem skupinskem izzivu sta v rdeči skupini med drugim sodelovala Dan in Miša – Dan kot vodja skupine, Miša pa kot njegova desna roka. / Foto: zajem zaslona oddaje
Slano, sladko in vmes
Tekmovanje MasterChef Slovenija je v polnem zagonu in za naziv najboljšega v letošnji sezoni se še vedno potegujeta dve Gorenjki – Škofjeločanka Barbara Poljanec in Michaela Koplova iz Domžal.
Letošnja sezona je polna presenečenj – od tistih sladkih, za katere navadno poskrbi slaščičarski mojster Karim Merdjadi, pa do molekularne kuhinje, ki jo od tekmovalcev na tej stopnji tekmovanja že pričakuje Mojmir Šifrar. V zadnjih tednih so se tekmovalci spoprijemali z najrazličnejšimi izzivi, med katerimi izpostavimo Karimovo prvo ljubezen – prefinjeno torto, ki so jo tvorili disk krhkega testa, biskvit, hrustek, jagodni vložek, mousse, vse skupaj pa je še na vizualni ravni dvignil svetleč rdeč obliv. Na koncu 120-minutnega izziva je slavil tandem Barbar – Barbare Ribič in Škofjeločanke Barbare Poljanec, ki jo tekmovalci tako na področju slanih kot sladkih jedi uvrščajo med favorite.
Spopadli so se tudi s kuncem, sestavino, s katero v domačih gospodinjstvih kuhamo redkeje kot denimo s piščancem, in poustvarjali jed Luka Jezerška. Pri njej je sodnike navdušila Michaela Koplova, Domžalčanka s češkimi koreninami. V svoj ragu iz kunca je vključila vse svoje kulinarično znanje in dragocene veščine, ki ji jih je predala njena babica. Michaela oziroma Miša navdušuje že skozi celotno sezono, zato ni presenetljivo, da je v skupinskih izzivih pogosto med prvimi poklicana v ekipo.
Tudi Dan Prohart iz Zbilj pri Medvodah ni prav dosti zaostajal. Čeprav sam zase pravi, da je bolj človek slanih jedi, mu tudi pri sladicah ne gre slabo. Tako si je pred časom denimo prislužil balkon z rulado, sestavljeno iz biskvita, vaniljeve kreme, jagodnega džema in čokoladnega ganaša. Karim jim je sicer predal recept, a je vanj skril kar nekaj ključnih napak: predolg čas peke, prevelike količine škroba, porušeno razmerje sestavin za ganaš in podobno. Kljub temu se je Dan odlično znašel in si prislužil mesto na balkonu. V zadnjem izločitvenem boju Danu sicer sreča ni bila naklonjena in je moral sneti predpasnik, a vendar je v sezoni pustil velik pečat. Sodniki so ga imenovali tudi mojster omak.
Poleg bojev za imuniteto, v okviru katerih tekmovalci spremljajo vrhunske kuharske mojstre in natančno sledijo vsem njihovim korakom, pa tokratna sezona skrbi tudi, da se poleg tekmovalcev kaj novega naučijo tudi gledalci. V tako imenovanih masterclassih smo tako že spoznali svet hladnih predjedi, se naučili osnovnih omak in zaplavali v sladke dimenzije krem, moussov ter sladic.