/ Foto: Erika Jesenko

Palačinke so odlične tudi v sladki različici. / Foto: Erika Jesenko

Slane palačinke s piščancem

Palačinke so nedvomno preprosta jed, ki nas hitro reši iz zagate, ko moramo pripraviti obrok, saj imamo potrebne sestavine običajno vedno pri roki. Navajeni smo jih sicer v sladki različici, a odlično se obnesejo tudi v slani.

Za pripravo slanih palačink z nadevom iz piščanca in zelenjave potrebujemo: za palačinke: 2 jajci, 200 g moke, 2 dl mineralne vode, 1 dl mleka, pol žličke pecilnega praška, ščep soli, maščoba za peko; za nadev: 400 g piščančjih prsi, 1 bučko, 2 korenčka, 1 čebulo, 1 paradižnik, šopek peteršilja, 1 žličko mlete paprike, 1 žličko karija, sol in poper, olivno olje, kislo smetano (za mazanje palačink), 100 g naribanega sira.

Najprej se lotimo priprave palačink: V skledi zmešamo vse sestavine v gladko maso. Pustimo počivati 15 minut. Nato v ponvi z malo maščobe spečemo tanke palačinke, jih odlagamo na krožnik ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da ostanejo mehke.

Priprava nadeva: Piščančje meso narežemo na majhne koščke. Bučko, korenček in čebulo očistimo ter narežemo na trakove. V ponvi segrejemo malo olja, dodamo čebulo, nato piščanca, korenček in bučko. Začinimo s soljo, poprom, mleto papriko in karijem, potresemo s peteršiljem ter dodamo na kocke narezan paradižnik. Na hitro vse skupaj prepražimo ter nato pokrijemo in dušimo približno 20 minut.

Nadevanje palačink: Vsako palačinko premažemo z žlico kisle smetane, obložimo z nekaj nadeva in posujemo z naribanim sirom. Zvijemo jih v rolice in zložimo v pekač. Po vrhu potresemo še malo sira. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, za približno 15 minut, da se sir lepo stopi in palačinke rahlo zapečejo.