Račka v hladni predjedi: marinirane račje prsi z lisičkami in pomarančo / Foto: Alenka Brun
Račka v hladni predjedi: marinirane račje prsi z lisičkami in pomarančo / Foto: Alenka Brun
Račka kot predjed
Na martinovo mošt postane vino, jedilniki pa večinoma sledijo tradiciji: gos ali račka, rdeče zelje, mlinci.
Kot bi se vsi trudili ponoviti star ritual, na kar so nas spomnili številni meniji gostiln, restavracij, bistrojev, ki jih v teh dneh lahko prebiramo na družbenih omrežjih. Račka je lahko tudi v sodobni preobleki, a največkrat predstavlja glavno jed.
V Hotelu Triglav Bled smo izvedeli, da je bilo v njihovi Restavraciji 1906 takoj, ko so se odločili, da bodo pripravili večerjo tudi za letošnje martinovo, povpraševanje veliko. Njihova glavna kuhalnica Aleš Fende s svojo ekipo ustvarja okusne jedi, kar so ljudje tudi prepoznali. Restavracijo pa je med drugimi prepoznala tudi rdeča kulinarična biblija oziroma Michelinovi ocenjevalci.
Tokrat je Fende poleg pozdrava iz kuhinje z ekipo zasnoval pethodni meni, a pod zapisom glavna jed smo zaman iskali račko ali gos. Na prvem krožniku, ki je prišel iz kuhinje kot hladna predjed, so postregli marinirane račje prsi v družbi lisičk in pomaranče, za glavno jed pa so tokrat gostom namenili divjo svinjo. Aleš Fende je pač tiste vrste kuharski mojster, ki uživa v drznem raziskovanju novega in na nek način išče odmik od klasike, a ne pretirava. Njegove jedi na krožnikih delujejo očem všečno, goste pa nemalokrat slišiš (diskretno) mlaskati, ko si ne morejo kaj, da po zadnjem grižljaju ne bi (na hitro) obliznili vilic ali žlice.
Za vinsko spremljavo so tokrat poskrbela vina Marinka Rodice iz vasi Truške v slovenski Istri.