/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Puranji golaž

Puranji golaž je lažja in hitrejša različica klasičnega golaža, saj je pripravljen iz pustega puranjega mesa. Postrežen s krompirjevim pirejem tvori topel, hranljiv obrok, primeren za vsak dan. Jed je enostavna za pripravo, saj jo skuhamo v eni posodi, ne zahteva veliko naše prisotnosti in omogoča, da med kuhanjem postorimo še kaj drugega. Odlično se obnese tudi kot jed, pripravljena na zalogo.

Za pripravo puranjega golaža potrebujemo: 600–700 g puranjega mesa, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žličko mlete sladke paprike, pol žličke dimljene paprike, pol žličke mlete kumine, 1 lovorjev list, 3 dl vode ali jušne osnove, nekaj vejic svežega timijana ali peteršilja, 0,5 dl smetane za kuhanje (opcijsko), olivno olje.

Puranje meso narežemo na manjše kose. Čebulo drobno sesekljamo in jo na zmernem ognju popražimo na olju, da postekleni in rahlo porjavi. Dodamo strt česen in na kocke narezano papriko, na hitro premešamo ter dodamo meso. Solimo in popramo. Meso pražimo toliko časa, da spremeni barvo in se nekoliko zapeče. Nato dodamo mleto papriko, kumino, lovorjev list, paradižnikovo mezgo in dobro premešamo, da se začimbe razpustijo. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dodamo timijan ali peteršilj, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo približno 40–50 minut, da se meso zmehča in jed zgosti. Proti koncu kuhanja po potrebi solimo in popramo ter za bolj kremasto teksturo vmešamo smetano za kuhanje.