Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Puranje meso je zaradi blagega okusa in hitre priprave odlična izbira za vsakdanji obrok. V tem receptu ga skuhamo v preprosti omaki s korenjem, grahom, timijanom in belim vinom. Malo smetane na koncu omako lepo poveže. Postrežemo lahko s krompirjevim pirejem, rižem ali polento. Jed je preprosta, okusna in primerna za vse generacije.
Za pripravo potrebujemo: približno 600 g puranjih zrezkov, 3 korenčke, 150 g graha (svežega ali zamrznjenega), 1 čebulo, 2 stroka česna, 100 ml belega vina, 100 ml vode ali jušne osnove, 4 žlice smetane za kuhanje ali kisle smetane, 1 žličko suhega timijana, sol, poper in 2 žlici olivnega olja.
Najprej puranje zrezke rahlo potolčemo, začinimo s soljo in poprom ter jih na hitro popečemo na olju z obeh strani, da rahlo porjavijo. Meso odstranimo na krožnik. V isti ponvi popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo narezane korenčke na trakove in strt česen. Pražimo nekaj minut, da se zelenjava zmehča, nato vse skupaj zalijemo z belim vinom. Pustimo, da vino nekoliko izhlapi, nato prilijemo vodo ali jušno osnovo, dodamo grah in timijan.
Puranje meso vrnemo v ponev in dušimo pokrito približno 15–20 minut, da se zmehča. Na koncu dodamo smetano, premešamo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka lepo poveže. Po potrebi dodatno začinimo.
Pa dober tek!