/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Puran s korenčkom in grahom

Puranje meso je zaradi blagega okusa in hitre priprave odlična izbira za vsakdanji obrok. V tem receptu ga skuhamo v preprosti omaki s korenjem, grahom, timijanom in belim vinom. Malo smetane na koncu omako lepo poveže. Postrežemo lahko s krompirjevim pirejem, rižem ali polento. Jed je preprosta, okusna in primerna za vse generacije.

Za pripravo potrebujemo: približno 600 g puranjih zrezkov, 3 korenčke, 150 g graha (svežega ali zamrznjenega), 1 čebulo, 2 stroka česna, 100 ml belega vina, 100 ml vode ali jušne osnove, 4 žlice smetane za kuhanje ali kisle smetane, 1 žličko suhega timijana, sol, poper in 2 žlici olivnega olja.

Najprej puranje zrezke rahlo potolčemo, začinimo s soljo in poprom ter jih na hitro popečemo na olju z obeh strani, da rahlo porjavijo. Meso odstranimo na krožnik. V isti ponvi popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo narezane korenčke na trakove in strt česen. Pražimo nekaj minut, da se zelenjava zmehča, nato vse skupaj zalijemo z belim vinom. Pustimo, da vino nekoliko izhlapi, nato prilijemo vodo ali jušno osnovo, dodamo grah in timijan.

Puranje meso vrnemo v ponev in dušimo pokrito približno 15–20 minut, da se zmehča. Na koncu dodamo smetano, premešamo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka lepo poveže. Po po­trebi dodatno začinimo.

Pa dober tek!