/ Foto:

Naan kruh / Foto: Erika Jesenko

Priloge za prste obliznit

Kruh je ena najpogostejših in najbolj vsestranskih prilog k jedem na piknikih, še posebej, če je sveže pripravljen. Odlična alternativa klasičnemu kruhu je naan – mehek, hitro pripravljen ploščat kruh, ki ga spečemo kar v ponvi. Postrežemo ga lahko kot prilogo ali vanj zavijemo dobrote z žara. Za še boljši okus in vizualni učinek pa vse skupaj lepo dopolnijo pečeni češnjevi paradižniki in osvežujoča feta omaka.

Za pripravo naan kruha potrebujemo: 300 g moke, 1 zavitek suhega kvasa (7 g), pol žličke sladkorja, 120 g jogurta, 2 žlici olivnega olja, 1 poravnano žličko soli, približno 1,5 dl mlačne vode, malo maščobe za peko.

V manjšo posodo vsujemo kvas, sladkor in nekaj žlic tople vode. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Medtem v večji posodi zmešamo moko in sol. Dodamo jogurt, olje in vzhajan kvas, nato pa postopoma prilivamo toplo vodo in zamesimo mehko, rahlo lepljivo testo. Testo gnetemo približno 8–10 minut, dokler ne postane gladko in elastično. Pokrijemo ga s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro, da se količina podvoji. Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na 6 manjših kroglic. Vsako kroglico na pomokani površini razvaljamo v obliko kapljice ali oval, debeline približno 0,5 cm. Ponev z debelim dnom (najbolje litoželezno) segrejemo na srednje visoko temperaturo – naj bo zelo vroča, vendar brez maščobe. Naan položimo v suho ponev in pečemo približno 1–2 minuti na vsaki strani, dokler ne dobi temnih rjavih pik in se rahlo napihne. Pečen naan takoj premažemo z oljem ali stopljenim maslom ter po želji posujemo z nasekljanim česnom ali zelišči.

Za pripravo pečenih paradižnikov z omako fete potrebujemo: za pečene paradižnike: 0,5 kg češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, 1 žličko timijana, sol in poper; za namaz iz fete: 200 g feta sira, 4 žlice limoninega soka, 5 žlic mleka, 3 žlice olivnega olja.

V skledi zmešamo vse sestavine za pečene paradižnike ter prenesemo v pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da se paradižniki enakomerno zapečejo. V mešalniku posebej v gladko zmes zmeljemo feta sir, limonin sok, mleko ter olivno olje. Na krožnik serviramo feta namaz in čezenj nadevamo pečene paradižnike.