Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Piščančji paprikaš in testenine s piščancem v zelenjavni omaki sta preprosti jedi z osnovnimi sestavinami, ki ju lahko pripravimo za vsakdanji obrok. Priprava obeh jedi je preprosta, kljub temu pa sta polnega okusa.
Za pripravo piščančjega paprikaša potrebujemo: 800 g piščančjih beder ali drugega piščančjega mesa s kostjo, 2 srednje veliki čebuli, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 2 žlički mlete sladke paprike, 150 g kisle smetane, 3 dl vode ali jušne osnove, lovorjev list, sol, poper po okusu in malo olja za praženje.
Piščančja bedra začinimo s soljo in poprom ter jih popečemo na olju. Dodamo sesekljano čebulo, da postekleni, in nato narezano papriko in česen ter pražimo še nekaj minut. Vse skupaj posujemo z mleto papriko, dodamo lovorjev list in prilijemo vodo ali jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 40 minut, da se meso zmehča. Na koncu vmešamo kislo smetano in pokuhamo še nekaj minut, da se omaka poveže. Postrežemo s prilogo, kot so pire krompir, polenta ali rezanci.
Za pripravo testenin s piščancem v zelenjavni omaki potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 1 manjšo bučko, 1 korenček, 1 čebulo, 250 ml paradižnikove omake, 1 dl vode, 100 ml smetane za kuhanje, 400 g testenin (npr. svedri), sol, poper, ščepec suhega timijana ter malo olja za praženje.
Piščančji file narežemo na koščke, čebulo sesekljamo, bučko in korenček narežemo na kocke. Na olju prepražimo čebulo, dodamo piščančje meso, ko se zapeče, dodamo zelenjavo. Solimo. Prilijemo paradižnikovo omako, vodo, začinimo s poprom in timijanom ter kuhamo 15 minut. Nato vmešamo smetano za kuhanje in kuhamo še nekaj minut. Posebej skuhamo testenine in jih zmešamo z omako.