Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline / Foto: Tina Dokl
Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline / Foto: Tina Dokl
Prava je svinjska
V gostilni Na Vidmu je zadišalo po pristni domači salami – Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline je namreč pripravilo že 11. Salamijado, na kateri se je pomerilo petindvajset vzorcev domačih salam.
Dogodek je ponovno združil domače mojstre suhomesnatih dobrot in radovedne obiskovalce, ki so med 25 prinesenimi vzorci iskali najboljšo domačo salamo. Predsednik društva Tomaž Žežko je poudaril, da Salamijada ni le tekmovanje, temveč praznik domačih suhomesnatih izdelkov in spoštovanja do tradicionalnih postopkov izdelave. Kot je pojasnil, je prava slovenska domača salama predvsem svinjska, lahko pa vsebuje do 20 odstotkov govedine kot vezivo – večji delež bi že spremenil barvo in teksturo salame, kar se hitro opazi tudi na prerezu. Pri pravi domači salami so ključne osnovne sestavine: sol, sveže mlet črn poper, česnova voda in vino. Vzorce, ki so jih tokrat prinesli mojstri iz različnih krajev, druži še ena pomembna lastnost – nobena izmed salam ne vsebuje aditivov. Vse so zorele naravno, brez pospeševalcev in umetnih dodatkov.
Tudi letos je strokovna komisija šestih ocenjevalcev presojala salame na podlagi štirih kriterijev: zunanji videz, prerez, vonj in okus. Vsaka podrobnost šteje – od enakomerne barve in razporeditve sestavin na prerezu do uravnoteženega vonja in značilnega, čistega okusa. Prvo mesto je osvojil David Jesenko iz Poljan nad Škofjo Loko, drugo mesto je pripadlo Marjeti Jesenko iz Gorenje vasi, tretje pa Vidu Vrečku iz Mavčič.
Na dogodku so po 15. uri lahko salame okušali tudi obiskovalci. Vsak je lahko izpolnil kuponček in označil, katera salama mu je bila najbolj všeč. Vzporedno s pokušino je potekalo še zabavno ugibanje teže košarice mesnin, ki je dodatno popestrilo popoldan. Po mnenju obiskovalcev je najboljšo salamo pripravil Miran Jesenko iz Žirov, drugo mesto je osvojila salama Andreje Čemažar iz Gorenje vasi, tretje pa Jožice Vreček iz Mavčič.
»Naš cilj ni le tekmovati, temveč predvsem ohranjati znanje o pravi domači salami, ki se prenaša iz roda v rod,« je še dodal Žežko. Salamijada tako ni le kulinarični dogodek, ampak tudi dragocen prispevek k ohranjanju slovenske kulinarične dediščine.