Na prizorišču, tako v graščini kot na Linhartovem trgu, se je ves dan trlo obiskovalcev. / Foto: Nik Bertoncelj
Na prizorišču, tako v graščini kot na Linhartovem trgu, se je ves dan trlo obiskovalcev. / Foto: Nik Bertoncelj
Prav vse brez glutena
Pretekli konec tedna je Radovljica spet gostila največji slovenski dogodek, posvečen brezglutenski prehrani – Gluten-Free Expo Slovenija, že tretji festival brezglutenske hrane. Ponudba izdelkov in program sta vsako leto pestrejša, obisk pa tudi.
Dogajanje se je tokrat s posebnimi kulinaričnimi dogodki začelo že v soboto, v nedeljo pa je kar 27 domačih in tujih ponudnikov brezglutenskih izdelkov, ki jih je spremljal pester in privlačen program, na Linhartov trg in v Radovljiško graščino privabil na tisoče obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine.
Ustanoviteljica in organizatorka prireditve Adele Gray Kokalj je zadovoljna, da je bilo obiskovalcev že v soboto veliko. Z zanimanjem so se udeležili delavnice alžirske kuhinje in so bili navdušeni nad kmečkim krožnikom, ki so ga postregli pri Linzerju, in seveda nad brezglutensko večerjo v Hiši Lihart, ki sta jo skupaj ustvarila domači kuharski mojster Uroš Štefelin in kuharski mojster Janez Repolust, ki ima tudi sam celiakijo in že dolgo ustvarja kulinarične mojstrovine brez glutena.
Nedeljski obisk stojnic z bogato ponudbo brezglutenskih izdelkov, kuharskih delavnic v demo kuhinji in strokovnih predavanj pa je presegel vsa pričakovanja. »Ponudniki nas zdaj že poznajo, obiskovalci pa tudi, pripravimo bogat program in pestro dogajanje, tako da je razumljivo, da je prireditev iz leta v leto večja in bolj obiskana,« je povedala Adele Gray Kokalj, a obenem poudarila, da organizacija zahteva izjemno veliko dela pa tudi vloženih sredstev.
Brezglutenskih izdelkov sicer danes v trgovinah ni več tako težko dobiti kot pred petimi, desetimi leti, tudi tako zelo dragi, kot so bili včasih, niso več, a vseeno. »Še vedno so dražji od običajne hrane, prav tako ponudba po trgovinah ni tako pestra, kot bi si želeli. Ne zgodi se, da bi človek vse, kar potrebuje, dobil na enem mestu,« je na kratko povzela realnost ljudi, ki imajo celiakijo, kronično sistemsko avtoimunsko bolezen, ki je posledica preobčutljivosti na gluten.
»Poleg tega za nas, ki imamo celiakijo, tak dogodek pomeni en dan brez skrbi – gremo na izlet in nam s seboj ni treba vzeti škatle z lastno hrano. Ni čudnega, da so prišli obiskovalci od vsepovsod, tudi iz Bosne in Hrvaške ter celo iz Poljske! Družina iz Prekmurja, ki v času festivala pride za ves konec tedna, me je že spraševala, ali bomo naslednje leto festival organizirali v istem terminu, ker bi radi že zdaj rezervirali nastanitev ...«
Zato, pravi, je še posebno vesela tako podpore Turizma Radovljica kot Gostišča Draga in Hiše Linhart, ki sta se kot člana Okusov Radol'ce odzvala povabilu in sodelujeta na dogodku.