Brusketi / Foto: Erika Jesenko

Brusketi / Foto: Erika Jesenko

Poletni prigrizki in priloge

Ko poletje zadiši po zeliščih, sveži zelenjavi in toplih večerih na terasi, je pravi čas za lahke, a okusne prigrizke ter priloge, ki navdušijo brez veliko kompliciranja.

Za hrustljave bruskete z nadevom iz šampinjonov potrebujemo: 1 (polnozrnato) francosko štruco, 1 strok česna, olivno olje; za nadev: 200 g vloženih šampinjonov (dobro odcejeni), 1 manjšo rdečo čebulo, 1 strok česna, 1 žlico sesekljanega svežega drobnjaka, 1 žlico sesekljanega svežega kopra, 2 žlici grškega jogurta ali kisle smetane, 1 žlico kremnega sira (sirnega namaza), 1 žličko limoninega soka, sol in poper po okusu.

Šampinjone odcedimo in grobo nasekljamo. Rdečo čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo. V skledi zmešamo gobe, čebulo, česen, drobnjak, koper ter dodamo jogurt, kremni sir, limonin sok, sol in poper. Dobro premešamo, da nastane mazav, enoten nadev ter ga postavimo v hladilnik.

Medtem časom, ko se nadev hladi, pripravimo kruh: kruh narežemo na tanke rezine in ga pokapamo z olivnim oljem ter ga popečemo v pečici na 200 °C približno 5–7 minut, da rahlo porjavi. Še vroč kruh podrgnemo z razpolovljenim strokom česna. Na vsako popečeno rezino kruha nanesemo žlico nadeva ter ga okrasimo s koprom in drobnjakom.

Za pripravo pečene poletne zelenjave potrebujemo: 1 srednje velik jajčevec, 1 srednje veliko bučko, 1 paradižnik, 1 žličko timijana, pol žličke mlete paprike, sol in poper, olivno olje.

Bučko, jajčevec in paradižnik narežemo na srednje velike kocke. Solimo, popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in timijanom. Pokapljamo z olivnim oljem ter premešamo. Mešanico prenesemo na pekač ter pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 20 do 30 minut. Vmes večkrat premešamo.