Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Praznična miza ne potrebuje razkazovanja, ampak drobne stvari, ki se jih z veseljem dotaknemo in jih brez pomisleka ponudimo naprej. Piškoti so pogosto tisti tihi spremljevalci pogovora ob kavi ali čaju. Ti naj ne tekmujejo po velikosti, temveč po okusu in občutku domačnosti.
Za pripravo jogurtovih žepkov z mandlji in marmelado potrebujemo: 100 g mletih mandljev, 300 g moke, 200 g masla, 200 g kremnega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 poravnano žličko soli, marmelado za polnilo, sladkor v prahu za posip.
Skupaj zmešamo mlete mandlje, moko, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jogurt ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini približno na 3 mm debeline. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in z vilicami stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.
Za pripravo ajdovih piškotov z lešniki potrebujemo: 70 g mletih lešnikov, 250 g ajdove moke, 2 žlici kakava, 150 g masla, 70 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščepec soli, marelična marmelada za nadev.
V skledi zmešamo mlete lešnike, ajdovo moko, kakav v prahu in pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in s soljo. Dodamo na koščke narezano maslo in jajce. Vse skupaj vgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na čisti pomokani površini razvaljamo testo in s pomočjo modelčkov oblikujemo piškote. Polovica piškotov naj ima na sredini luknjico. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 10 minut. Na ohlajene piškote brez luknjice nadevamo za približno pol žličke marmelade in jih prekrijemo s piškoti z luknjico.