Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Piščančje bedro, domača zelenjava in nekaj preprostih dodatkov. Vse gre v pečico, ki opravi svoje delo in ustvari jed, polno pristnih okusov. Tu sta recepta, ki brez zapletenih postopkov prinašata veliko zadovoljstva na krožnik.
Za pripravo piščančjih beder s pečeno zelenjavo in feto potrebujemo: 1 kg piščančjih beder, 1 bučko, 300 g mesa hokaido buče, 1 manjši jajčevec, 4 stroke česna, 1 skodelico češnjevih paradižnikov, 4 žlice olivnega olja, 150 g feta sira, pol žličke rdeče paprike, 1 žličko timijana, sol in poper.
Piščančje kose operemo, osušimo, jih osolimo in popramo ter premažemo z žlico olja. Zelenjavo očistimo ter narežemo na večje kocke z izjemo češnjevega paradižnika. V skledi zmešamo narezano zelenjavo, češnjeve paradižnike, olupljene stroke česna ter vse skupaj potresemo s papriko, timijanom ter pokapljamo s preostalim olivnim oljem. Piščančje kose položimo v večji pekač ter pečemo v pečici, segreti na 210 °C, 10 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice ter bedra prestavimo na krožnik. V pekač stresemo pripravljeno zelenjavo in po vrhu potresemo nadrobljen feta sir. Čezenj postavimo na pol pečena bedra. Pekač prestavimo nazaj v pečico in pečemo še 30 minut. Vmes zelenjavo enkrat ali dvakrat premešamo ter obrnemo piščančja bedra, da se zapečejo iz obeh strani.
Za pripravo piščanca z rižem potrebujemo: 1 kg piščančjih kosov, 350 g riža, 1 čebulo, 1 bučko, 2 rdeči papriki, 1 žličko mlete paprike, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 4 žlice olivnega olja, 1,5 l jušne osnove.
Piščančje kose operemo, osušimo ter jih solimo in popramo. Zelenjavo operemo, očistimo ter jo narežemo na manjše kocke. V srednje velik pekač stresemo narezano zelenjavo, jo solimo in popramo ter nanj razporedimo kose mesa. Čezenj prelijemo olivno olje. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice in meso prestavimo na krožnik. K zelenjavi stresemo riž ter dodamo mleto papriko, peteršilj in paradižnikov koncentrat. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in dobro premešamo. Po vrhu razporedimo piščančje meso. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in postavimo za pol ure v pečico. Nato odstranimo alufolijo ter povrhu pokapljamo še žlico olivnega olja ter pečemo še 10 minut, da se meso in riž lepo zapečeta.