/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Pastirska pita

Pastirska pita je preprosta in nasitna jed, ki izvira iz britanske kuhinje. Gre za kombinacijo mletega mesa z zelenjavo in začimbami, prekritega z mehkim krompirjevim pirejem, vse skupaj pa zapečemo v pečici. Priprava je nezahtevna, rezultat pa topel, domač obrok, ki je primeren tako za vsak dan kot za kosilo ob koncu tedna.

Za pripravo pastirske pite potrebujemo: približno 600 g mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, približno 100 g graha (lahko zamrznjenega), 1 dl paradižnikove mezge, od 2 do 3 dl vode ali jušne osnove, žličko timijana, žličko mlete sladke paprike, sol in poper po okusu, 2 žlici olja; za krompirjev pire: približno 1 kg krompirja, 50 g masla, 1,5 dl mleka in sol po okusu.

Najprej se lotimo priprave krompirja. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in skuhamo v slani vodi do mehkega. Ko je kuhan, ga odcedimo, pretlačimo, dodamo maslo in mleko ter dobro premešamo v gladek pire.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo mesni nadev. Na malo olja prepražimo sesekljano čebulo, dodamo strt česen in na kocke narezano ali naribano korenje. Po nekaj minutah dodamo mleto meso, ki ga solimo, popramo ter posujemo s papriko in timijanom. Meso pražimo, da se lepo zapeče in razpade na drobne koščke. Nato primešamo paradižnikovo mezgo, grah in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Na zmernem ognju kuhamo še približno 15 minut, da se omaka nekoliko zgosti.

V večji pekač najprej razporedimo mesni nadev, nato pa po vrhu enakomerno namažemo krompirjev pire. Po želji z vilicami oblikujemo vzorec, ki se med peko lepo zapeče. Pito pečemo v pečici, segreti na 200 °C (ali 180 °C ventilatorsko), približno 30 minut, da se po vrhu naredi zlatorjava skorjica.

Nasvet: Jed lahko pripravimo tudi vnaprej in spečemo tik pred serviranjem. Po želji lahko v pire vmešamo še nekaj naribanega sira za bogatejši okus. Pastirska pita je najboljša sveže pečena, a odlična tudi pogreta naslednji dan.