/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Osvežilne sladice za vroče dni

Ko vroči dnevi preženejo željo po prižiganju pečice, so sladice v kozarcu popolna rešitev. Osvežilna kombinacija kremne teksture in osvežilnega sadja prinaša pravo poletno razvajanje.

Za pripravo sladice v kozarcu z malinami potrebujemo: za spodnji sloj: 120 g čokoladnih piškotov, 40 g stopljenega masla; za kremo: 250 g maskarpone sira, 2,5 dl sladke smetane, 2 žlici sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor; za malinov preliv: 200 g malin (svežih ali zamrznjenih), 2 žlici sladkorja, 1 žličko limoninega soka, 2 žlički koruznega škroba.

Piškote zdrobimo v drobtine in jih zmešamo s stopljenim maslom. Razdelimo med kozarce in rahlo potlačimo.

Smetano stepemo do čvrstih vrhov. V drugi posodi zmešamo maskarpone, sladkor v prahu in vaniljo, nato pa nežno vmešamo stepeno smetano, da dobimo gladko, rahlo kremo. Na piškotni sloj dodamo maskarpone kremo in jo poravnamo ter postavimo v hladilnik. Med tem časom pripravimo malinov preliv: maline, sladkor in limonin sok segrejemo na zmernem ognju in pokrito kuhamo 10 minut. S paličnim mešalnikom jih zmešamo v gladko zmes. Dve žlički koruznega škroba zmešamo z žlico hladne vode ter vmešamo v vroč preliv in kuhamo še minuto, da se ta zgosti. Ohladimo do mlačnega ter s tem prelijemo čez maskarpone kremo v kozarcih. Kozarce postavimo vsaj za eno uro v hladilnik.

Za pripravo borovničeve sladice v kozarcu potrebujemo: 100 g otroških piškotov, 4 žlice mletih lešnikov, 1,5 dl kave in 2 žlici ruma; za kremo: 300 g borovnic, sok pol limone, od 3 do 4 žlice sladkorja, 250 g kremnega sira, 3 dl smetane za stepanje ter dodatno 1 dl smetane za zaključek, borovnice za okras.

Na dno kozarcev nadrobimo otroške piškote ter jih posujemo z lešniki. Prelijemo z mešanico kave in ruma. Borovnice skupaj s sladkorjem in limoninim sokom kuhamo nekaj minut, nato jih z mešalnikom zmešamo v gladek pire ter ohladimo do mlačnega. Smetano stepemo. Kremni sir zmešamo skupaj z ohlajenim borovničevim pirejem. Nazadnje vmešamo še 3 dl stepene smetane. Pripravljeno kremo nadevamo v kozarce, čez prepojene piškote. Kozarce postavimo v hladilnik, da se krema ohladi. Ko je krema strjena, stepemo 1 dl smetane in jo nabrizgamo ali namažemo na vrh kreme. Okrasimo s svežimi borovnicami.