Najboljša sommelierka

Simona Česen, najboljša sommelierka Slovenije 2025 / Foto: arhiv tekmovanja (Peter Irman)

Najboljša sommelierka

Simona Česen je postala najboljša sommelierka Slovenije 2025. Kranjčanka bo tako kot prva ženska sommelierka ​​Slovenijo zastopala na prihodnjem svetovnem in evropskem prvenstvu sommelierov.

Kranj – V centru Perla, Resort & Entertainment v Novi Gorici so predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki letos praznuje 33-letnico delovanja, gostili tekmovanje Najboljši sommelier Slovenije 2025. Zmagala je Simona Česen, ki bo tako kot prva ženska sommelierka Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu leta 2026 na Portugalskem ter na evropskem prvenstvu sommelierov leta 2027 na Poljskem.

Simona Česen prihaja iz Kranja, kot sommelierka pa je zaposlena v ljubljanskem vinskem baru Wine bar Šuklje. Letos je opravila tudi izpit za sommeliera 3., najzahtevnejše stopnje. Triintridesetletnica je svojo ljubezen do vina odkrila bolj kot ne po naključju. V prvi stik z vinom je prišla, ko je v Evinu spoznala Gašperja Čarmana. Sledila so izobraževanja in njeno navdušenje nad različnimi sortami, stili, regijami … do danes še ni popustilo.

Sama nima najljubšega vina, a če bi že morala izbrati eno, ki bi ga pila do konca življenja, potem bi se odločila za šampanjec.

»Ponosna sem, da sta se ves moj trud in delo potrdila s tem naslovom. To je znak, da sem na pravi poti. Upam, da bom s tem spodbudila še druge ženske, da se udeležijo tekmovanja. Verjamem, da je znanja med vinskimi strokovnjaki v Sloveniji veliko,« je povedala ob zaključku tekmovanja. Zahvalila se je tudi društvu Sommelier Slovenije za vse priložnosti za razvoj znanj in organizacijo tekmovanja; domačim, vsem »v Šukljetu« in drugim, ki so kakor koli pripomogli k temu cilju.

Na letošnje državno sommeliersko tekmovanje se je prijavilo več kandidatov, sedem jih je nastopilo v polfinalu, v finale pa so se uvrstili najboljši trije. Med polfinalisti je bil tudi Kamničan Matic Romšak, sicer direktor Poslovne cone Komenda, navdušen športnik, poje tudi bariton pri Prvem slovenskem pevskem društvu Lira Kamnik, rad tudi nabira gobe … V svet sommelierstva in enologije je tudi njega zaneslo povsem slučajno, a do danes se je v njegovi domači vinoteki nabralo že več kot 2200 arhivskih steklenic. »Najstarejša je iz ptujske kleti, letnik 1943,« nam je pojasnil. Dodal je, da je bil tokrat najstarejši tekmovalec in je bil s svojim nastopom zadovoljen. »Bi pa na tem mestu pozval mlade sommeliere, da se čez tri leta prijavijo, saj je izkušnja res lepa.«

Polfinalni in finalni del državnega tekmovanja sta bila sestavljena iz več sklopov. Polfinale so sestavljali tudi zahtevno pisno preverjanje znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke, opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane. Medtem ko je praktični del zahteval veščine strežbe z dekantiranjem vina. V finalu pa so trije najboljši najprej degustirali dvoje slovenskih in dvoje tujih vin, prepoznati so morali pet žganih pijač, tri piva, morali so poskrbeti za popravek v vinskem listu, podati ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazati dekantacijo in strežbo vina.

Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom – izborom najboljšega sommeliera v točenju penine iz magnum steklenice, kar pa je prav tako postala Simona Česen.