Na testu izbrali kraljico kranjskih klobas

Jože Mlinarič že skoraj tri desetletja vodi družinsko podjetje z več kot 85-letno tradicijo. / Foto: Tina Dokl

Na testu izbrali kraljico kranjskih klobas

Čeprav je test Zveze potrošnikov Slovenije sestavljen iz seštevka različnih ocen, je bila zmagovalka, kranjska klobasa Mesarije Mlinarič iz Lesc, tudi najokusnejša med vsemi, ki so jih ocenjevali.

Lesce – Zveza potrošnikov Slovenije je pred prazniki opravila test kvalitete kranjskih klobas, ki jih proizvajalci ponujajo na policah slovenskih mesnic in drugih trgovin. Preverili so jih 15, v Sloveniji imamo namreč trenutno 14 certificiranih proizvajalcev kranjske klobase, eden pa poleg običajne različice ponuja tudi ekološko. Ugotavljali so, ali so med njimi razlike v kakovosti sestavin, hranilni vrednosti in senzoričnih lastnostih, ter poiskali zmagovalca, to pa je Mesarija Mlinarič iz Lesc.

Tudi Jože Mlinarič poudarja, da je dober okus kranjske klobase povezan s pravilno pripravo: v vreli vodi jo kuhamo osem do deset minut, nato naj gre takoj na krožnik; z gorčico ali hrenom ter kajzerico ali kosom rženega kruha.

»Prepričala je z odličnimi senzoričnimi lastnostmi. Ocenjevalci so izpostavili značilen mozaik prereza, enakomerno razporeditev in razmerje med koščki mesa in slanine, sočno, hrustljavo teksturo brez trdih delcev ter uravnotežen, značilen okus razsoljenega, začinjenega in dimljenega svinjskega mesa. Izdelek se je dobro odrezal tudi pri kemijskih analizah, zlasti zaradi majhne vsebnosti maščob in ustrezne kakovosti uporabljenega mesa,« so zapisali v obrazložitev.

Zmaga presenečenje, priznanje kakovosti pa ne

»Nič nismo vedeli o testiranju, dokler nas niso obvestili o rezultatih. Ti nas pravzaprav nas niso presenetili, večkrat smo bili že ocenjevani in vedno smo bili v neki zlati sredini, nas je pa prijetno presenetilo, da smo tokrat zares najboljši,« je ponosno povedal Jože Mlinarič, ki v Lescah že skoraj tri desetletja vodi družinsko podjetje s 85-letno tradicijo. Še posebno zadovoljni so, je dodal, ker gre za kompleksen test zelo ugledne in kredibilne institucije, testirani izdelki pa so bili vzeti s polic, natanko takšni, kot so v košaricah in nato na mizah potrošnikov.

Skrivnost dobre klobase

... pravzaprav ni skrivnost, je iskreno povedal Jože Mlinarič in pojasnil, da kranjsko klobaso že dolgo delajo po istem receptu. »Je pa res, da pri nas vse delamo na dolgi rok, za kar so osnova dobre surovine. Recept ni prav zapleten, samo pozoren moraš biti, da vse narediš tako, kot je napisano. Naše kranjske klobase vsebujejo okoli 80 odstotkov lepe svinjine in 20 odstotkov hrbtne slanine. To zmeljemo, dodamo začimbe, zmešamo in napolnimo v čreva.« Pomemben del postopka je lesena špilja, ki jo klobasi še vedno dodajo ročno. Nato jo prekadijo in toplotno obdelajo. Proces je končan v enem dopoldnevu.

Meso bližnjih kmetij

Mesarija Mlinarič na leto proizvede okoli štiristo ton mesnih izdelkov, od tega je kar 45 ton kranjskih klobas, ki so njihov najbolje prodajan artikel. Surovine, kakovostno meso, že od nekdaj, če se le da, dobijo pretežno od bližnjih kmetov. »Za razumno ceno odkupimo vse iz bližnje okolice, torej lokalno, kar običajno pomeni dobro kvaliteto. Tudi zato, ker lokalni dobavitelji pomenijo krajše transportne poti in zato bistveno manj stresa pred zakolom,« je povedal, ko smo ga obiskali, in polistal po koledarju. »Ta teden na primer dva bika od kmeta iz Žirovnice.«

Potrošniki vedno raje izberejo kakovost

Kot so poudarili na Zvezi potrošnikov Slovenije, so nedavni testi kranjskih klobas sicer pokazali, da cena ni vedno kazalnik kakovosti, saj sta bila med najbolje ocenjenimi cenovno ugodnejša izdelka, cene testiranih klobas pa so se gibale od 8,50 do 29,90 evra na kilogram.

Povpraševanje in proizvodnja gresta sicer tudi pri mesu in mesnih izdelkih trenutno v dve smeri, je povedal Mlinarič. Ena je v industrializacijo in nizko ceno, druga v specializacijo v lokalno, kar pomeni nekoliko višjo ceno in boljšo kakovost. »Večina našega trga je v tem drugem segmentu, to je boljša kakovost za malo višjo ceno, ki jo dosegamo.«