Sodnik Mojmir Šiftar, zmagovalka letošnjega MasterChefa Miša Koplova, drugouvrščena Barbara Poljanec ter sodnika Luka Jezeršek in Karim Merdjadi / Foto: arhiv oddaje (LiparDesign Photography)
Sodnik Mojmir Šiftar, zmagovalka letošnjega MasterChefa Miša Koplova, drugouvrščena Barbara Poljanec ter sodnika Luka Jezeršek in Karim Merdjadi / Foto: arhiv oddaje (LiparDesign Photography)
MasterChefov pokal v Domžale
V napetem finalu enajste sezone priljubljene kuharske oddaje MasterChef Slovenija sta si nasproti stali dve Gorenjki – Barbara Poljanec in Miša Koplova. Slednja je na koncu najbolj prepričala sodnike in si priborila naziv masterchef Slovenija ter denarno nagrado petdeset tisoč evrov.
Finalistki – Škofjeločanko Barbaro Poljanec in Mišo Koplovo iz Domžal – je že med pripravami v kuhinji presenetil zmagovalec pretekle sezone Luka Pangos, ki je dejal: »Spomnita se, kaj vse vaju je pripeljalo do sem. Izhajajta iz sebe.« Obe tekmovalki sta pripravili ambiciozen in oseben desethodni meni. Mišin je bil poklon njenim spominom in vrnitvi v Slovenijo – kulinarična pot po domačih okusih z elementi presenečenja. Barbarin meni je odražal njeno osebno rast v tekmovanju; z jedmi, ki so gradile napetost in pripovedovale zgodbo njenega kuharskega razvoja.
Obe finalistki sta navdušili že s prvim hodom. Miša je predstavila selekcijo masla z briošem in ocvrto ostrigo z yuzujem, Barbara pa kapučino s šitakami, drobtinami in prahom jurčkov ter bearneško omako z malinovim kisom. Sodniki so pohvalili drznost, ravnovesje okusov in vrhunsko izvedbo. V nadaljevanju sta obe ponudili hladni predjedi – Miša z gravlaxom rdeče postrvi in jelenovim tatarcem, Barbara pa s kreativno uporabo pese, kumar, postrvi in hrena. Sodniki so imeli nekaj manjših pripomb na detajle, vendar so vselej znova poudarili kompleksnost jedi in bogat okus. Sledili so trije hodi, kjer sta finalistki pokazali vse, kar znata – priprava juhe, tople predjedi in osvežilnega sorbeta.
Ko je prišlo do glavnih jedi, je Miša znova prepričala z izjemnim krožnikom s prepelico in rarogom. Barbara je ponudila brancina s krompirjevimi luskami in omako beurre blanc, a je krožnik kljub kakovostnim komponentam deloval nekoliko prazno. Tudi pri drugi glavni jedi je Miši uspelo z rahlo prednostjo – njena srnina jed je bila okusna, čeprav z nekaj pomanjkljivostmi v omaki, Barbara pa je pripravila svinjsko potrebušino, krompirjev pave, vinsko omako, majonezo iz črnega česna ter solato iz nadzemne kolerabe in zelenega jabolka, a so sodniki poudarili, da je omake in majoneze premalo.
Pri sladici pa sta bili finalistki ponovno enakovredni. Barbara je pripravila jabolčno »kremšnito« z elementi, ki so Mojmirja popeljali nazaj v otroštvo, Miša pa kombinacijo hruške, pehtrana, bele čokolade in mače. Zadnji hod obeh tekmovalk je znova pokazal, kako visoko sta obe postavili standard – Mišin ocvrti mlečni riž in Barbarin bombon z malinami in ribezovim gelom sta bila prava umetniška zaključka.
Po desetih hodih, številnih presežkih in 90 osvojenih točkah je sodniška trojica – Mojmir Šiftar, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi – za zmagovalko razglasila Mišo Koplovo. Ta je poleg prestižnega pokala domov odnesla tudi denarno nagrado v višini petdeset tisoč evrov. Ob razglasitvi je Miša v čustvenem govoru povedala: »Splačalo se je pustiti vse, in službo in iti povsem drugo pot. Jaz mislim, da vedno, ko čutiš, da je to pravilno, se ti zelo dobro obrestuje, in mislim, da meni se absolutno je.« Barbara, ki si je prikuhala 84 točk, pa je športno priznala: »Enostavno je bila boljša, tako pač je. Kljub temu da nisem zmagala, sem zmagovalka sama zase.«