/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Mandarinine rezine brez peke

Mandarine so priljubljeno sezonsko sadje. Radi jih uživamo sveže, redkeje pa jih uporabimo pri pripravi sladic. Prav zaradi njihove naravne svežine in blage sladkosti se odlično podajo v lahke, kremaste rezine brez peke. Recept, ki združuje preprosto piškotno podlago in nežno jogurtovo kremo z mandarinami, je osvežilna sladica, primerna za vsakdan ali za trenutke, ko bi radi pripravili nekaj drugačnega, a nezapletenega.

Za pripravo mandarininih rezin potrebujemo: za piškotno plast: 200 g navadnih piškotov, 60 g stopljenega masla, 3 žlice vročega mleka; za kremo: 300 g grškega jogurta ali drugega gostejšega jogurta, 3 dl sladke smetane, 70 g sladkorja, 5 listov želatine, 4 mandarine.

Najprej pripravimo osnovo iz 200 g piškotov, ki jih zdrobimo in zmešamo s stopljenim maslom ter nekaj žlicami toplega mleka, da dobimo mehkejšo, bolj svežo podlago. Zmes enakomerno porazdelimo po dnu manjšega pekača, jo potlačimo in postavimo v hladilnik, da se strdi.

Medtem pripravimo sadno kremo. Mandarine olupimo ter jim odstranimo bele nitke. Zmeljemo jih v kašo. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut ter jo nato ožamemo. 1 dl smetane segrejemo skoraj do vretja ter v njej raztopimo namočeno in ožeto želatino. Ohladimo do mlačnega. V skledi zmešamo grški jogurt, sladkor, smetano z želatino ter zmlete mandarine. Preostanek smetane stepemo ter jo vmešamo v sadno zmes.

Kremo enakomerno razporedimo po ohlajeni piškotni podlagi in površino poravnamo. Sladico postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure, da se krema lepo strdi in poveže z osnovo.