Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Mandarine so priljubljeno sezonsko sadje. Radi jih uživamo sveže, redkeje pa jih uporabimo pri pripravi sladic. Prav zaradi njihove naravne svežine in blage sladkosti se odlično podajo v lahke, kremaste rezine brez peke. Recept, ki združuje preprosto piškotno podlago in nežno jogurtovo kremo z mandarinami, je osvežilna sladica, primerna za vsakdan ali za trenutke, ko bi radi pripravili nekaj drugačnega, a nezapletenega.
Za pripravo mandarininih rezin potrebujemo: za piškotno plast: 200 g navadnih piškotov, 60 g stopljenega masla, 3 žlice vročega mleka; za kremo: 300 g grškega jogurta ali drugega gostejšega jogurta, 3 dl sladke smetane, 70 g sladkorja, 5 listov želatine, 4 mandarine.
Najprej pripravimo osnovo iz 200 g piškotov, ki jih zdrobimo in zmešamo s stopljenim maslom ter nekaj žlicami toplega mleka, da dobimo mehkejšo, bolj svežo podlago. Zmes enakomerno porazdelimo po dnu manjšega pekača, jo potlačimo in postavimo v hladilnik, da se strdi.
Medtem pripravimo sadno kremo. Mandarine olupimo ter jim odstranimo bele nitke. Zmeljemo jih v kašo. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut ter jo nato ožamemo. 1 dl smetane segrejemo skoraj do vretja ter v njej raztopimo namočeno in ožeto želatino. Ohladimo do mlačnega. V skledi zmešamo grški jogurt, sladkor, smetano z želatino ter zmlete mandarine. Preostanek smetane stepemo ter jo vmešamo v sadno zmes.
Kremo enakomerno razporedimo po ohlajeni piškotni podlagi in površino poravnamo. Sladico postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure, da se krema lepo strdi in poveže z osnovo.