Mari Maretič je pripravila loške smojke. / Foto: Vilma Stanovnik

Mari Maretič je pripravila loške smojke. / Foto: Vilma Stanovnik

Loške smojke in druge postne jedi

V Prosvetnem društvu Sotočje Škofja Loka vsako leto na cvetno soboto poskrbijo za pasijonske delavnice, na njih pa je veliko zanimanje zlasti za recepte in pokušino postnih jedi.

Škofja Loka – Letos so pasijonske delavnice z Mestnega trga, kjer jih postavijo običajno, prestavili na prostor ob cerkev sv. Jakoba, saj je pred starim župniščem zaradi obnove razkopano. Kljub temu pa za delavnice, na katerih so izdelovali butarice za cvetno nedeljo, izdelke iz gline, pirhe in rože iz papirja, ni bilo nič manj zanimanja kot običajno. Zlasti veliko obiskovalcev se je ustavljalo pred stojnicami, kjer so dišale palačinke in tipične postne jedi.

»Alelujo pripravljam iz repnih olupkov. Repo olupim, olupke posušim, nato pa jih vsaj en dan namakam v vodi, ki jo odlivam. Naslednji dan jih skuham v vodi, ki ji nato dodam vodo iz suhe juhe, v kateri se je kuhala vratovina. Vse skupaj solim in kuham dve do tri ure. Posebej skuham krompir, ki ga prej narežem na kocke, ko pa je kuhan, ga dodam juhi. Naj pa povem, da je aleluja lahko s krompirjem ali brez njega, prav tako je lahko zabeljena ali ne. Jaz jo navadno zabelim z zaseko, lahko pa se zabeli tudi s popraženo slanino. To je recept Pavleta Hafnerja, katerega stara mama je kuhala na Visokem. Njegovi recepti so zanimivi, saj so tako imenovani gosposki recepti, kot tudi tisti malo manj gosposki. Po malo manj gosposkem alelujo kuhaš zgolj v vodi in zabeliš,« je povedala Mari Maretič, ki je za delavnice pripravila tudi loške smojke. »Dobiti moram majhne repice, ki jih najprej olupim in jih dvajset minut kuham v slani vodi. Nato jih vzamem iz vode, izdolbem in napolnim s proseno kašo, skuhano v vodi. Dodam malo sladke in kisle smetane, maslo in s tem napolnim repice ter jih dam peči. Tisto, kar ostane, dam med smojke na pekač, da se vse napoji. Nato malce zalijem s slano vodo. To pripravim zvečer, zjutraj pa pekač dam za uro in pol v pečico na od 160 do 180 stopinj Celzija. Ko je že malce pečeno, dam na smojke ocvirke, zaseko ali maslo,« je recept za pripravo stare loške postne jedi razložila Mari Maretič.

Kar na prireditvi je v kuhinji loško medlo pripravljala Kati Jesenovec. »Najprej skuham proseno kašo, ki jo je treba prej dobro oprati. Vanjo zakuham malo moke, da se bolje zgosti. Vse skupaj se mora pokuhati, nato pa medlo zabelim z maslom. Zelo preprost recept,« je nasmejana povedala Kati Jesenovec. Poskrbljeno je bilo tudi za tiste, ki so se želeli posladkati, saj jih je Darija Jamnik razvajala s palačinkami.