/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Linške rezine

Linške rezine sodijo med tiste klasične sladice, ki jih pogosto povezujemo z domačnostjo in preprostimi okusi. Krhko testo z maslom in mletimi mandlji ustvarja prijetno osnovo, ki jo dopolni plast izbrane marmelade. Priprava v obliki rezin je priročna, saj omogoča hitrejši postopek in enostavno razrezovanje, zato so primerne tako za vsakdan kot za priložnosti, ko potrebujemo nekoliko več sladice naenkrat.

Za pripravo potrebujemo: 400 g moke, 200 g masla, 100 g mletega sladkorja, 100 g mletih mandljev, 2 manjši jajci, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko naribane limonine lupinice, ščepec soli ter približno 300 g poljubne marmelade, sladkor v prahu za posip.

V skledi zmešamo moko, mlete mandlje, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico in ščepec soli. Dodamo na koščke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki ga ovijemo v folijo in za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik.

Ohlajeno testo razdelimo na dva dela – večji del razvaljamo in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Enakomerno ga premažemo z marmelado. Preostali del testa prav tako razvaljamo in ga narežemo na trakove, ki jih prečno razporedimo po vrhu, da ustvarimo mrežast vzorec. Če želimo poenostaviti postopek, lahko testo preprosto naribamo ali natrgamo po vrhu.

Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 25–30 minut, da se testo zlato obarva. Ohlajene linške rezine po­tresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubne kose.

Nasvet: To je klasična in zanesljiva sladica, ki jo lahko pripravimo tudi dan prej.