Limonina pita ali mnogim znana tudi kot bela pita je sestavljenka iz krhkega testa in osvežilne limonine kreme. Čeprav vsebuje samo preproste sestavine in ne zahteva dolgotrajne priprave, navduši tako z okusom kot tudi z videzom.
Za pripravo limonine pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 1 pecilni prašek, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 jajci, lupinico ene limone, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice mleka; za kremo: 1 liter mleka, 8 žlic ostre moke, 200 g sladkorja, 2 vaniljevega sladkorja, sok dveh limon, lupinico dveh limon, 250 g masla.
Priprava testa: Skupaj zmešamo vse sestavine in zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik. Po tem času ga razdelimo na tri enake dele ter vsak del razvaljamo v tanek pravokotnik (približno 3 mm debelo) ter ga prestavimo na pekač. Pomagamo si lahko tako, da testo valjamo med dvema listoma peki papirja. Vsak del testa pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 10 minut oz. do zlatorumene barve.
Priprava kreme: Skupaj zmešamo moko in pol litra mleka v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo ter vanj raztopimo sladkor in vaniljev sladkor. V vrelo mleko vlijemo mešanico moke z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da se vse skupaj zgosti. Nato pokrijemo s folijo za živilo, tako da se folija dotika zgornje plasti. Posebej stepemo maslo, sok limone in limonino lupinico. Nato v to zmes dodamo še ohlajeno kremo iz mleka in moke. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.
Sestavljanje pite: Vzamemo plast testa in jo enakomerno premažemo z eno tretjino kreme. Nanj položimo drugo plast testa in ponovno premažemo z dvema tretjinama kreme. Enako ponovimo še s tretjim delom testa in preostankom kreme. Pito postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi, ter jo nato narežemo na kocke.