Restavracija Grič / Foto: Alenka Brun

Restavracija Grič / Foto: Alenka Brun

Kultura, zgodovina in trajnostni pristop (1)

Susanne Höller iz Turizma Gradec je ponovno obiskala Ljubljano. Povabila je na novinarsko srečanje, tokrat na zelo zanimivo lokacijo: v družinsko restavracijo Grič nad Šentjošt nad Horjulom, ki ji je z glavnim kuharjem Luko Koširjem tudi letos uspelo ohraniti rdečo in zeleno oziroma trajnostno Michelinovo zvezdico.

Pred Gričem nas je pričakal Nejc Farčnik, ki skrbi za vse drugo, da se lahko kuharski mojster Luka Košir povsem posveti kuhanju ter uresničevanju svojih kulinaričnih vizij in razmislekov o okusih. Farčnik nam je povedal marsikaj o restavraciji, družinski zgodbi, ki stoji za Gričem, in tudi o vrtu za šparglje, za cvetlice, o tem, kako so 90-odstotno samooskrbni, kar se tiče zelenjave ... O vloženinah, da je fermentacija neke vrste hišni hobi, da brez domačih misov (v osnovi znana japonska začimba) pri njih ne gre. Pa o kmetiji »čez cesto«, na vidnem sosednjem griču, kjer gojijo koze, in o zlatovčici, ki jo ravno tako dobijo v bližini. Z roko je nakazal smer, na drugo stran hriba, kjer imajo mesarja. Izvedeli smo, da so si v kleti uredili zorilnico za meso, ki smo si jo kasneje tudi ogledali, farmo rac imajo v smeri proti Žirem ... in še in še.

Pri Michelinu pa so v gastronomski vodnik za Slovenijo za Grič zapisali: »Dostop do hiše in restavracije Luke Koširja vodi po cestah, ki se vijugajo skozi gričevnato pokrajino, posuto z majhnimi vasmi, in skozi zeleno naravo, ki kot da odseva 'zeleni' pristop restavracije h kulinariki. Enake čudovite razglede ponuja nova veranda v jedilnici, medtem ko bodo navdušenci nad vrhunskimi kuharskimi tehnikami raje izbrali mizo s pogledom na povsem novo kuhinjo, kjer lahko opazujejo kuharje pri delu. Lastnik in glavni kuhar tukaj predstavlja svojo sezonsko, podeželsko in ustvarjalno vizijo Slovenije prek dveh degustacijskih menijev presenečenja, ki sta opisana z dolžino obroka, ne s številom hodov. Jedi se dnevno spreminjajo glede na dostopnost sestavin na trgu in vedno vključujejo vrhunske, okusne sestavine – tudi zelenjavo z lastnega vrta ter jajca in meso (v sezoni) iz reje njihovih rac. V ponudbi je tudi riba iz ne tako oddaljnega Zgornjega Jadrana, ki jo pridobivajo s treh zaupanja vrednih ribiških ladij. Izbor vin na kozarec omogoča zares izvirna vinsko-kulinarična ujemanja, pri katerih se vino in jed dopolnjujeta do popolnosti. Na voljo je tudi brezalkoholna spremljava s čaji, sokovi in domačimi napitki.«

Höllerjeva je izbrala Grič tudi zato, ker je bila del tokratne predstavitve poletja v Gradcu tudi zavezanost mesta trajnostnemu pristopu, v omenjeni restavraciji pa je glavna nit filozofije biti trajnosten in lokalen. Bila je jasna v svoji izjavi, da potovanje ni nekaj, kar konzumiramo, poudarek je na dobrih stvareh in pomembno je, da smo spoštljiv popotnik.

V nadaljevanju druženja smo dobili tudi vpogled v bogat kulturni utrip mesta Gradec v letu 2025.

Z Mozartovo opero Così fan tutte je graška opera vstopila v pomlad. Na programu sta bili tudi Brittnova opera Sen kresne noči in Puccinijeva Le Villi. Premiero sta doživeli opereti Lep je ta svet Franza Lehárja in Roxy in njena čudežna ekipa Paula Abrahama. Mestno gledališče je na odru predstavilo združene klasike – Skopuha, Kralja Leara in Strička Vanjo – v humorni igri Še vedno tukaj o strahovih in starosti ter starih strahovih režiserke in avtorice Rebekke David. Septembra pa bo recimo v galeriji Schauraum krstno uprizorjena predstava V vzvratnem ogledalu.

Na festivalu klasične glasbe Styriarte, ki se je začel 19. junija in bo trajal vse do 20. julija 2025, bodo med drugim na svoj račun prišli ljubitelji Vojne zvezd in Zvezdnih stez. Moto letošnjega festivala je Prostor in zrak.

(Se nadaljuje)