Kuh'na v Mengšu v zgodnjem sobotnem popoldnevu / Foto: Ana Jagodic Dolžan
Kuh'na v Mengšu v zgodnjem sobotnem popoldnevu / Foto: Ana Jagodic Dolžan
Kuhinja z mengeško noto
Ponudba Kuh'ne v Mengšu, kulinaričnega dogodka na prostem, ima glasbeno prilogo.
Preteklo soboto so v središču Mengša ponovno vabile k obisku melodije okusov in glasbe, kot so Občina Mengeš, Kulturno društvo Mihaelov sejem, Turistično društvo Mengeš in Toma prireditve povzeli družabni dogodek, organiziran v sodelovanju z gostinci in glasbeniki. Ploščad pred gasilskim domom se je spremenila v prizorišče Kuh'ne v Mengšu, kjer so bili na voljo različni burgerji, ocvrt piščanec, pečeno meso, jedi na žlico, tajska in morska hrana …
S stojnice turističnega društva se je širil vonj po sveže ocvrtih flancatih. »Tile so krhki, obiskovalci jih imajo zelo radi, tudi kvašeni flancati so priljubljeni; imamo pa še zavitek, potico …« je predsednica društva Zorka Požar spregovorila o sladkih dobrotah. »Vse je domače, brez umetnih dodatkov, članice društva smo izdelke spekle same.« Kot je še povedala, bodo izkupiček namenile za društvene dejavnosti. Kuh'na v Mengšu, ki je del njihovega programa postala jeseni 2017, se je po mnenju predsednice razvila v prepoznaven in priljubljen dogodek. »Ponudba je raznolika, organizatorji gledamo na to, da je pri vsaki stojnici drugačna. Danes dopoldne se je sicer poznalo, da je kuhinja na prostem tudi v Domžalah, pa še sejem je v Komendi; zdaj je pa že bolj živahno,« je komentirala utrip v zgodnjem popoldnevu. V tistem času so ga soustvarjali veterani Mengeške godbe, sicer pa so za glasbeno spremljavo poskrbeli še Harmonikarski orkester, Sejmarji in Klub harmonikarjev Stopar.
Član omenjenega orkestra Jože Teran, doma iz cerkljanske občine, nam je zaupal, da so ga v dišeči ponudbi zamikali kalamari na žaru. »Lahko rečem, da so bili enkratni,« se je nasmehnil. Zadovoljen je bil tudi Jernej Janežič iz ekipe Gostilnice Orle, ki na dogodku sodeluje zadnji dve leti. »Odziv je zelo dober. Sodelujemo tudi na kamniških KUL petkih, kjer opažamo, da prevladuje srednja generacija, tukaj pa je tudi veliko starejših.«
Domačin Marko Verbič je reden gost Kuh'ne v Mengšu. »Po mojem mnenju bi morala biti večkrat letno,« je pristavil med čakanjem na pečena rebrca. Letos je predvidena še prvo soboto v juniju.