Kranjsko dolgo mizo so letos izpeljali četrtič. / Foto: Alenka Brun

Kranjsko dolgo mizo so letos izpeljali četrtič. / Foto: Alenka Brun

Kranjska dolga miza

Vrt kranjskega gradu Khislstein je prvi četrtek v septembru gostil zeleni kulinarični dogodek Kranjsko dolgo mizo. Med sodelujočimi kuharskimi mojstri se je prisotnim predstavil tudi znani David Skoko.

Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj ob podpori Mestne občine Kranj so letos četrtič pripravili gurmansko večerjo z izbrano vinsko spremljavo za več kot sto gostov. Kranjsko dolgo mizo je ponovno gostil vrt gradu Khislstein. Dogodek so prvič izpeljali leta 2021, lani je bilo žal slabo vreme, osredotoča pa se na trajnostno kranjsko gastronomijo s poudarkom na lokalni pridelavi, kratkih dobavnih verigah, samooskrbi in zeleni kulinariki. Gre tudi za priložnost, ko se ljubiteljem kulinarike predstavijo izvrstni kuharski šefi glavnega gorenjskega mesta. Letos se je za kuharskim pultom Urošu Gorjancu (Gostilna Krištof), Alešu Kristanu (Pr' Končovc), Tomažu Polencu (Restavracija in kavarna Brioni) ter protokolarni ekipi JGZ Brdo pridružil prepoznavni hrvaški kuharski mojster David Skoko iz Bateline v Banjolah. Poznamo ga tudi iz televizijskega kanala 24Kitchen. Povedal je, da se je z motorjem skozi Kranj že peljal, tokrat je v njem kuhal prvič, zagotovo pa ne zadnjič. Kot gostujočega kuharja so ga organizatorji zelenega kulinaričnega dogodka k sodelovanju povabili tudi zato, ker je bil rojen v Pulju, kjer tudi živi, mesto pa je prijateljsko s Kranjem povezano že 65 let – in tako so tudi na ta način zaznamovali dolgoletno povezavo.

Pri pripravi četrte Kranjske dolge mize sta sodelovali še ekipi Gostilne Rekar in Laknerja, dogodek je povezoval Toni Cahunek, za glasbeno podlago je skrbela akustična skupina Artistik. Po uvodnih nagovorih, kjer smo med drugim izvedeli tudi nekaj o trajnostni naravnanosti Kranja ter da so imeli letos v primeru slabega vremena organizatorji pripravljen rezervni načrt in bi dogodek izpeljali tudi v tem primeru, so na mizo začele prihajati jedi.

Jedilnika sta bila tudi letos dva, klasičen in veganski. Za pozdrav iz kuhinje je poskrbela ekipa JGZ Brdo, pod hladno predjed se je podpisal gostujoči David Skoko, toplo je pripravil šef Kristan, glavna jed je bila Gorjančeva in za sladico je bil seveda zadolžen Tomaž Polenec. Na krožnikih so prisotni tako okušali vse od rib do skutnih in štrukljev s pirinim nadevom, jelena in cvetače v glavni vlogi ter veganskega kranjskega krompirčka in samo kranjskega krompirčka, kot so poimenovali sladico. Seveda so vse skupaj pospremila izbrana vina.

Na prizorišču dogodka smo opazili tudi kranjskega umetnika Mitja Bokuna, ki je med samim gurmanskim dogodkom v živo ustvarjal sliko, proces zanimivega beleženja dogodka pa se je projiciral na veliko platno.