/ Foto:

Kostanj se odlično znajde tudi v sladicah. / Foto: Erika Jesenko

Kostanjev tiramisu

Jesen nam ponuja kostanj, ki s svojim toplim in nežnim okusom zaznamuje to obdobje. Pečen ali kuhan kostanj prijetno popestri jesenska druženja, odlično pa se znajde tudi v kulinaričnih jedeh, kjer jedi povzdigne na pravi gurmanski nivo. Je stalnica jesenskih menijev v številnih priznanih restavracijah, pravo kostanjevo doživetje pa si lahko ustvarimo tudi doma: v obliki kostanjevega tiramisuja.

Za pripravo kostanjevega tiramisuja potrebujemo: za kostanjev pire: 300 g olupljenega kuhanega kostanja, 1 žlico sladkorja, 1 vaniljev ​sladkor, 1 dl mleka, 1 žlico masla, ščepec soli; preostale sestavine za kremo: 250 g sira maskarpone, 2 dl sladke smetane, 2 žlici sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico ruma; za piškotno plast: 12 otroških piškotov (ali savoiardi), 1 dl močne kave (ohlajene), 1 žlico ruma ali likerja amaretto​; kakav/nastrgano čokolado ali cimet za posip.

Priprava kostanjevega pireja: Kuhan in olupljen kostanj stresemo v kozico, dodamo mleko, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli ter kuhamo 10–15 minut. Dodamo maslo in vse skupaj pretlačimo ali zmeljemo v gladek pire. Po potrebi dodamo še malo mleka, da dobimo mazljivo teksturo.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V drugi posodi zmešamo maskarpone, kostanjev pire, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in rum. Mešamo, da dobimo gladko, kremasto maso. Nežno primešamo stepeno smetano.

Sestavljanje: Skuhamo močno kavo in jo ohladimo. Prilijemo rum ali amaretto. Piškote razpolovimo, da se bolje prilegajo kozarcem. Na dno vsakega kozarca položimo plast piškotov, namočenih v kavo. Prekrijemo jih s plastjo kostanjeve kreme. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik. Pred postrežbo po vrhu kreme posujemo še kakav, nastrgano čokolado ali cimet.