/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Kolač z gozdnimi sadeži

Sočni čokoladni kolač je klasična sladica, ki nikoli ne razočara, predvsem če ga obogatimo z dodatki, kot so orehi in zamrznjeni gozdni sadeži. Sadeži kolaču dodajo rahlo kislo noto, orehi pa prijetno teksturo in globino okusa. Kolač je prelit s plastjo temne čokolade, kar ga naredi primernega tako za vsakdanjo sladico kot za posebne priložnosti.

Za pripravo potrebujemo: 200 g temne čokolade, 180 g masla, 150 g sladkorja, 4 jajca, 100 g moke, 100 g mletih orehov, 1 čajno žličko pecilnega praška, ščepec soli, 200 g zamrznjenih gozdnih sadežev. Za preliv: 100 g temne čokolade in dve žlici olja.

Najprej nad vodno kopeljo ali na nizkem ognju stopimo čokolado skupaj z maslom in zmes nekoliko ohladimo. V drugi posodi stepemo jajca s sladkorjem, dodamo stopljeno čokoladno zmes in premešamo. Nato primešamo presejano moko s pecilnim praškom, ščepec soli, mlete orehe in na koncu še gozdne sadeže. Zmes vlijemo v pekač (premera okoli 24 cm), obložen s papirjem za peko.

Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 35–40 minut. Pečen kolač vzamemo iz pečice in ohladimo. Po ohlajanju ga prelijemo z glazuro iz stopljene temne čokolade in masla. Po želji okrasimo s svežimi gozdnimi sadeži ali orehi.

Kolač je najboljši, ko malo odstoji – naslednji dan je še bolj aromatičen in povezan. Odlično se poda k čaju ali kavi, prav tako pa zdrži nekaj dni v hladilniku.