Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Jogurtova torta z borovnicami – tu res ni treba izgubljati besed. Gre za odlično izbiro, ko želimo postreči nekaj lahkega in osvežilnega, obenem pa prejeti še kakšen kompliment za svoje delo.
Za pripravo jogurtove torte z borovnicami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 3 žlice orehov, 2 žlici moke, 1 žlico mleka, 1 žlico olja, 2 žlici sladkorja, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka, 3 žlice ruma; za jogurtovo kremo: 350 g kremnega jogurta, 3 dl smetane, 2 žlici ruma, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici limoninega soka, 80 g sladkorja, 5 listov želatine; za borovničev preliv: 300 g borovnic, 2 žlici sladkorja, 2 žlici limoninega soka, 3 liste želatine.
Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, ščep soli in mlete orehe. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto vmešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter prilijemo mleko in olje. Postopoma dodajamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 15 minut. Pečen biskvit prestavimo na krožnik, kjer bomo sestavljali torto. Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit navlažimo z mešanico mleka in ruma.
Priprava jogurtove kreme: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo dobro ožamemo. 0,5 dl smetane segrejemo ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. Skupaj zmešamo limonin sok, rum, sladkor ter vaniljev sladkor. Mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo jogurt in smetano z želatino. Nazadnje primešamo še stepeno smetano. Kremo nadevamo na biskvit ter jo poravnamo. Torto postavimo za eno uro v hladilnik.
Med tem časom, ko se torta hladi, pripravimo borovničev nadev: v kozico stresemo borovnice, sladkor ter prelijemo z limoninim sokom ter tremi žlicami vode. Segrejemo in v pokriti kozici dušimo 15 minut. Nato vse skupaj z mešalnikom zmešamo v gladko zmes. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo dobro ožamemo in jo raztopimo v še v vročem borovničevem prelivu. Ohladimo do mlačnega.
Po eni uri iz hladilnika vzamemo torto ter jo po vrhu prelijemo s pripravljenim borovničevim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se povsem ohladi in strdi, ter ji nato odstranimo tortni obod in poljubno okrasimo.