/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Jogurtova torta v skledi s presenečenjem

Za pripravo jogurtove torte v skledi s presenečenjem potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 3 žlice lešnikov, 2 žlici moke, 1 žlico mleka, 1 žlico olja, 2 žlici sladkorja, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka, 3 žlice ruma; za jogurtovo kremo: 0,5 kg kremnega jogurta, 5 dl smetane, 2 žlici ruma, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici limoninega soka, 80 g sladkorja, 5 listov želatine; za sredico iz gozdnih sadežev: 300 g mešanice gozdnih sadežev, 2 žlici sladkorja, 2 žlici limoninega soka, 3 liste želatine.

Moko, pecilni prašek, sol in lešnike zmešamo. Beljake stepemo, rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, dodamo mleko, olje in postopoma mešanico moke. Vmešamo sneg beljakov. Pečemo 15 minut na 180 °C. Priprava jogurtove kreme: Želatino namočimo in raztopimo v segreti smetani. Preostalo smetano stepemo. Jogurt zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom, rumom in smetano z želatino. Dodamo stepeno smetano. Priprava sredice iz gozdnih sadežev: V kozico stresemo gozdne sadeže, sladkor ter prelijemo z limoninim sokom ter tremi žlicami vode. Segrejemo in v pokriti kozici dušimo 15 minut. Nato vse skupaj z mešalnikom zmešamo v gladko zmes. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo dobro ožamemo in jo raztopimo v še vroči sadni kaši. Ohladimo do mlačnega.

Za sestavljanje torte v skledo najprej vlijemo polovico jogurtove kreme in jo postavimo v hladilnik za približno pol ure, da se rahlo strdi. Nato čeznjo prelijemo sadni preliv in skledo ponovno postavimo v hladilnik, da se tudi ta plast malenkost strdi. Če želimo postopek pospešiti, jo lahko za pol ure postavimo v zamrzovalnik. Ko je sadni sloj dovolj čvrst, čezenj prelijemo preostanek jogurtove kreme in na vrh položimo plast biskvita ter ga navlažimo z mešanico mleka in ruma. Torto nato postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč, da se dobro ohladi in strdi. Pred serviranjem na vrh sklede položimo servirni krožnik in vse skupaj previdno obrnemo, nato pa skledo počasi dvignemo, da se torta prevrne na krožnik.