Tržne cene govejega mesa / Foto: Cveto Zaplotnik

Cene klavnih trupov oz. polovic (v EUR/100 kg)

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in 8. junijem, ko je bilo zaklanih 237 bikov, starih od enega do dveh let (kategorija A), 33 več kot dve leti starih bikov (B), 107 krav (D), 103 telice (E), 39 goved, starih do osem mesecev (V) in tri goveda v starosti od osem do dvanajst mesecev (Z). K ceni so prišteti povprečni prevozni stroški v višini 10,41 evra na sto kilogramov hladne mase. Pri kakovostnih razredih se oznake U, R, O, P nanašajo na vizualno ocenjevanje mesnatosti živali, oznake 2, 3 in 4 pa določajo razvrstitev trupa glede na zamaščenost. Oznaka n. z. pomeni, da v tisti kategoriji ni bilo zakola.