Eden od ciljev projekta je spodbujanje zdravega življenjskega sloga z vključevanjem ribjih jedi v prehrano. / Foto: Ana Jagodic Dolžan
Eden od ciljev projekta je spodbujanje zdravega življenjskega sloga z vključevanjem ribjih jedi v prehrano. / Foto: Ana Jagodic Dolžan
Ribja avantura v kuhinji in naravi
Ribja avantura, nov projekt s področja ribogojstva, bo pomen te dejavnosti poudaril tudi z vzpostavitvijo interaktivne tematske poti.
Cerklje – V Cerkljah so zagnali aktivnosti za prepoznavanje koristi lokalno vzrejenih rib, njihovo vključevanje v prehrano in s tem krepitev povezav med ribogojci in lokalnim okoljem, razvoj podjetniških veščin in trajnostnih praks, spodbujanje zdravega življenjskega sloga … V dvoletnem projektu, ki so ga poimenovali Ribja avantura: od narave do mize, si bodo prizadevali za celostni pristop, ki bo segal od ribogojca do izobraževalnih ustanov, domov za starejše in turizma, so napovedali na uvodnem dogodku.
Kot je pojasnil Miha Štular, specialist za akvakulturo na KGZS – Zavodu Kranj, trenutno na Gorenjskem deluje 14 registriranih ribogojcev, ki letno vzredijo skupno okoli 95 ton rib. Srečujejo pa se s številnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, visoki energetski stroški in omejene investicijske možnosti. »Prednosti lokalnih ribogojcev so kakovostna voda, svežina in osebni pristop k potrošniku. Če bomo znali te prednosti povezati s turizmom, šolami in drugimi ustanovami, lahko ustvarimo dolgoročno stabilen trg, kjer ribogojec ne bo imel težav s prodajo,« je dejal. Poleg omenjenega zavoda bodo povezave razvijali Gostinstvo Jezeršek kot vodilni partner, Zavod za turizem Cerklje in ribogojnica Vodomec. S podporo sredstev iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo ter državnega proračuna, pridobljeno na razpisu Lokalne akcijske skupine za ribištvo Gorenjske ribe, med drugim načrtujejo dopolnitev infrastrukture za promocijo ribje prehrane, razvoj strokovnega programa za ribogojce, kulinarične delavnice, natečaj kreiranja ribjih jedi med mladimi in vzpostavitev interaktivne tematske poti, namenjene domačinom in turistom. Po besedah v. d. direktorice Zavoda za turizem Cerklje Andreje Megušar bodo vzpostavili šest digitalnih točk, na katerih bodo obiskovalci spoznavali pomen ribogojstva in lokalne prehrane.