Dodatne analize vzorcev kislih kumaric in druge vložene zelenjave niso pokazale prisotnosti paracetamola. / Foto: Cveto Zaplotnik
Dodatne analize vzorcev kislih kumaric in druge vložene zelenjave niso pokazale prisotnosti paracetamola. / Foto: Cveto Zaplotnik
Kranj – Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS (Uprava) je oktobra med rednim nadzorom živil ugotovila navzočnost zdravilne učinkovine paracetamol v vzorcu toplotno neobdelanih kumaric v ocetni kislini, uvoženih iz Indije, kar je bil prvi zaznan tovrstni primer v Evropski uniji. Celotna količina kumaric (15,2 tone) je bila takrat uničena in ni dosegla potrošnika, Uprava pa se je potlej odločila še za vzorčenje vloženih kislih kumaric in druge vložene zelenjave v trgovskih centrih, skladiščih in pri distributerjih. Skupno je odvzela 38 vzorcev, od tega 23 vzorcev vloženih kislih kumaric in 15 vzorcev druge vložene zelenjave – rdeče pese, oliv, paprike, špargljev in čebulice. Rezultati analize v nobenem odvzetem vzorcu niso pokazali prisotnosti paracetamola ali njegovega metabolita 4-aminofenola. Tudi podjetje Ahac, pri katerem je inšpekcija ugotovila prisotnost paracetamola v pošiljki uvoženih kumaric, namenjenih za nadaljnjo predelavo, je dalo v analizo 14 vzorcev surovin in končnih izdelkov, vendar tudi v tem primeru rezultati analize v nobenem vzorcu niso potrdili prisotnosti paracetamola.
V Upravi ugotavljajo, da trenutne ugotovitve izvedenega nadzora kažejo le na posamični primer onesnaženja surovine. Kot najverjetnejši razlog za prisotnost paracetamola v živilih navajajo uporabo ocetne kisline, ki nastaja kot stranski proizvod pri proizvodnji paracetamola.